10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăInspectorii ANSVSA au aplicat amenzi de peste 4,7 milioane de lei în...

Inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi de peste 4,7 milioane de lei în perioada Sărbătorilor Pascale

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de spre 4,76 milioane de lei, în urma controalelor efectuate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în perioada 28 martie – 13 aprilie.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în intervalul de referinţă au avut loc, la nivel naţional, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 9.476 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei).

În intervalul 28 martie – 13 aprilie 2023, în România au fost sacrificaţi în total 127.554 de miei şi iezi în 46 de centre autorizare temporar şi în 88 de abatoare pentru ovine.

Ca urmare a rezultatelor acestor controale tematice, deficienţele constatate de către inspectorii Autorităţii au fost sancţionate prin aplicarea a 852 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 4.762.258 de lei, emiterea a 18 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 11 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 28.041,5 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Pe lista neconformităţilor constatate şi sancţionate sunt menţionate: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; nerespectarea cerinţelor generale de igienă; lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat; carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă