1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalÎn regiunea Nouvelle-Aquitaine din Franța se introduce concediul menstrual

În regiunea Nouvelle-Aquitaine din Franța se introduce concediul menstrual

Regiunea Nouvelle-Aquitaine din Franța introduce concediul menstrual. Orașul Saint-Ouen și metropola Strasbourg au lansat, de asemenea, experimente în ultimele luni.

Consiliul regional din Nouvelle-Aquitaine dorește să introducă concediul menstrual de două zile pe lună pentru angajatele sale, sub rezerva unei adeverințe medicale, conform unei propuneri care urmează să fie supusă luni votului, potrivit stiripesurse.ro.

Conform acestei propuneri, angajatele din regiune vor putea să ia “două zile de concediu special pe lună pe motive medicale, fără perioadă de așteptare și, prin urmare, fără să le fie reținuți bani din salariu”, a precizat consiliul într-un comunicat citat de Le Figaro.

“În lipsa unei măsuri naționale, este responsabilitatea fiecărui angajator să îmbunătățească viața profesională a angajatelor care suferă de endometrioză sau de menstruație dureroasă”, precizează regiunea Nouvelle-Aquitaine.

Este una dintre primele inițiative de acest gen din Franța.

La sfârșitul lunii martie, orașul Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) a lansat un experiment similar, iar săptămâna trecută Strasbourg a indicat că dorește să introducă un program similar anul viitor.

Prima țară care dă concediu menstrual este Spania. Legea privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare în vara acestui an.

VIDEO: Spania plănuiește să introducă o nouă lege: “Concediu menstrual” plătit

Guvernul spaniol de stânga a aprobat marți, 17 mai, un proiect de lege care vizează consolidarea dreptului la avort și face din Spania prima țară din Europa care oferă concediu menstrual plătit de stat pentru femeile care au menstruație dureroasă.

Spania ar putea oferi în curând concediu plătit pentru femeile care au menstruații dureroase.

Guvernul de stânga al țării a aprobat un proiect de lege care ar face ca Spania să devină prima țară din Europa care va oferi concediu menstrual plătit finanțat de stat.

Și va urmări, de asemenea, să consolideze dreptul la avort prin garantarea accesului la avort în întreaga țară.

Irene Montero este ministrul pentru egalitate al țării.

“Nu va mai trebui să lucrăm cu dureri și nu va mai trebui să luăm pastile înainte de muncă și să încercăm să ascundem că suferim dureri din cauza menstruației. Fiecare femeie care are nevoie va putea să se folosească de acest concediu temporar pentru perioadele menstruale dureroase.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...

Hamas a eliberat încă 11 ostatici răpiți pe 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat că alți unsprezece ostatici răpiţi pe 7 octombrie în cursul atacului Hamas au fost eliberați și se află în drum...
00:00:49

Ostaticii eliberați se reunesc cu familia lor în Israel

Reuniuni emoționante au avut loc în Israel duminică (26 noiembrie), când ostaticii, care au fost ținuți de Hamas în Gaza, timp de săptămâni întregi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă