În Portugalia va crește prețul apei și se va interzice udatul străzilor pentru a combate efectele secetei excesive ce a lovit țara și Europa în acest an.
Toată Portugalia continentală se confruntă cu o secetă severă sau extremă în urma valurilor de căldură din ultimele luni, a transmis institutul național de meteorologie IPMA, citat de Reuters.
Ministrul mediului, Duarte Cordeiro, a declarat miercuri seara că, din cele 61 de baraje din Portugalia continentală, 10 se află într-o situație critică, cu volumul de apă stocat sub 20% din capacitatea lor.
Confruntat cu această secetă fără precedent, guvernul Portugaliei a recomandat ca 43 de municipalități să majoreze temporar prețurile la apă pentru cei mai mari consumatori ai lor și să suspende curățarea străzilor și udarea în parcurile și grădinile publice.
Deși Portugalia are per total suficientă apă în rezervoare pentru doi ani de consum, cele 10 baraje aflate într-o situație critică nu au suficientă pentru un an, a spus Cordeiro. Ele alimentează 40 de municipalități din nordul și centrul țării, iar trei dintre ele sunt în regiunea Algarve, dependentă de turism. Portugalia are un total de 278 de municipalități și acestea sunt responsabile pentru furnizarea de apă populației, potrivit libertatea.ro.
În Portugalia va crește prețul apei, dar pentru cei care consumă mult, iar pentru scopuri neesențiale apa nu va mai fi utilizată
În cele 43 din cele mai afectate, Cordeiro a spus că guvernul a recomandat ca, pentru perioada în care seceta este mai gravă, să crească prețul pentru familiile și companiile care consumă mai mult de 15 metri cubi de apă pe lună. În medie, o familie consumă 10 metri cubi pe lună.
De asemenea, trebuie să „suspende temporar utilizarea în scopuri neesențiale a apei, și anume pentru spălarea străzilor și udarea spațiilor verzi, precum și în fântâni decorative și piscine”, a spus el, adăugând că guvernul va contribui la asigurarea implementării rapide a acestor măsuri.
„Există întotdeauna posibilitatea legală ca guvernul să adopte măsuri cu mai multă forță decât recomandări, deși nu este necesar deocamdată”, a spus el, spunând că municipalitățile sunt dispuse să acționeze. În februarie, guvernul a ordonat ca șase baraje să oprească producția de energie electrică și, începând cu august, Portugalia a oprit irigarea terenurilor de golf și a parcurilor și grădinilor publice din Algarve pentru a evita necesitatea raționalizării apei pentru uz uman.
Portugalia a fost în stare de alertă până marți după ce a fost lovită de al treilea val de căldură din acest an, cu temperaturi ce au atins și 38 de grade Celsius. De altfel, întreaga Europă se confruntă în această vară cu o secetă teribilă, iar lipsa ploilor și valurile intense de căldură afectează râurile din Europa, care se micșorează pe zi ce trece.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!