21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn plin scandal al pensiilor speciale, premierul Ciucă afirmă că intrarea României...

În plin scandal al pensiilor speciale, premierul Ciucă afirmă că intrarea României în NATO și UE s-a realizat prin sacrificiul militarilor

Premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă și fost ministru al Apărării Naționale, atrage atenția că intrarea României în NATO și apoi intrarea în Uniunea Europeană s-au realizat “pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații”.

Principalii oficiali români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă, au transmis mesaje în cinstea Zilei NATO. Aceasta este sărbătorită, în România, în prima zi de duminică a lunii aprilie. În anul 2023, această zi a fost cea de 2 aprilie. Elogierea Zilei NATO este ceva firesc, însă ideea subliniată de premier, aceea că intrarea în NATO și UE se datorează militarilor, vine pe fondul disputei din societatea românească referitoare la pensiile speciale. Mulți politicieni și mulți analiști consideră că pensiile militarilor fac parte dintre pensiile speciale și, din acest motiv, ar trebui diminuate. Premierul Ciucă susține însă că pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale. Interesant este că, din mesajul transmis de președintele Iohannis, lipsește această idee, conform căreia primirea României în NATO și UE s-ar datora militarilor.

Militarii au merite pentru intrarea României în NATO și în UE

“E adevărat, intrarea în NATO și modernizarea României, ulterior integrarea în UE și atragerea investițiilor și a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziției, dar a știut, prin voința copleșitoare a populației sale și luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democrației, libertății și vocației europene și occidentale a României.

Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toții de cei care au luptat și unii chiar și-au dat viața pentru țara lor. Și cred că este un moment de reflecție și asupra statutului, recunoștinței și deferenței cu care trebuie să-i privim pe cei în haină militară, din orice armă ar proveni, pentru acest sacrificiu pentru România, pentru noi toți. Ei sunt aici când avem nevoie de ei, chiar dacă, altfel, sunt decenți, tăcuți și profesioniști, rezervați și serioși în tot ceea ce fac.

“Să acordăm recunoașterea și să respectăm demnitatea”

Dacă astăzi, la 74 de ani de existență a NATO suntem cu toții conștienți ce înseamnă pentru noi Alianța și apărarea colectivă, tot astăzi, la 19 ani de la intrarea României în NATO, trebuie să acordăm recunoașterea și să respectăm demnitatea celor care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi să ajungem astăzi aici. Și pentru cei care sunt gata să apere în continuare valorile pe care le împărtășim și viața pe care am ales să o trăim”, a transmis premierul Ciucă.

În urmă cu 19 ani, la 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Un proiect de lege privind pensiile speciale a fost aprobat de Senat cu majoritate de voturi, la data de 29 martie 2023. Urmează o dezbatere și un vot în Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională.

Premierul Ciucă ar fi “pensionar de lux”

La Senat, cei care au votat împotriva acestui proiect de lege au fost politicienii USR. Senatorul USR Ștefan Pălărie a susținut că premierul Ciucă, în calitate de fost general, are o pensie de 18.000 de lei, care ar scădea cu doar 500 de lei dacă se aprobă legea în forma votată de Senat. Senatorul USR l-a calificat pe premierul Ciucă drept “pensionar de lux”.

În favoarea proiectului au votat senatorii Coaliției de guvernare (PNL, PSD și UDMR). „Cei care vin astăzi să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus reforma pensiilor în PNRR noaptea ca hoții, fără ca nimeni să știe”, a declarat senatorul PSD Radu Oprea.

Nicolae Ciucă a ajuns până la cel mai mare grad militar și până la cea mai înaltă funcție militară din România, cea de șef al Statului Major al Apărării. Apoi a trecut în politică, a fost ministru al Apărării Naționale iar acum deține funcția de premier. Deși acum este civil, Ciucă a rămas extrem de sensibil față de problemele militarilor.

“Intrarea în NATO și modernizarea României, ulterior integrarea în UE și atragerea investițiilor și a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziției”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Menținerea pensiilor speciale poate afecta primirea banilor din PNRR

Una dintre condițiile puse României de către UE pentru a-și primi banii din PNRR este reforma pensiilor speciale. Pe de altă parte, în condițiile în care unele pensii, mai ales cele speciale, sunt foarte mari, una dintre problemele statului român este de a fi capabil să plătească pensiile în anii următori, a semnalat președintele Iohannis.

“Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10 – 20 de ani ei să îşi primească pensia”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost aprobat în Senat și va fi votat în Camera Deputaților, după care, dacă va fi aprobat și acolo, va trece la șeful statului pentru promulgare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă