14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiÎmbulzeală la granița de est a României. Premierul Pavel Filip speră ca...

Îmbulzeală la granița de est a României. Premierul Pavel Filip speră ca Viorica Dăncilă să ia măsuri

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis, marți, o scrisoare oficială omologului său din România, Viorica Dăncilă, în care îi cere să ia măsuri pentru urgentarea procedurilor la punctele vamale ale României situate la frontiera cu Republica Moldova.

Potrivit presei de la Chișinău, premierul Pavel Filip a menționat în scrisoarea către Viorica Dăncilă că a primit mai multe semnale conform cărora, în această perioadă, controalele de la vamă durează foarte mult timp, iar această situație afectează mai ales familiile cu copii și persoanele vârstnice.

Pavel Filip i-a demis pe șeful Poliției de Frontieră și pe cel al Vămii

Unul dintre punctele de frontieră unde s-au semnalat probleme este Leușeni – Albița. Pe partea moldovenească, la Leușeni, premierul Pavel Filip a efectuat o vizită inopinată, săptămâna trecută, în urma căreia i-a demis atât pe șeful Poliției de Frontieră, Andrei Toderiță, cât și pe cel al serviciului vamal, Iurie Maximov, din acel sector al frontierei.

„Asemenea persoane nu au ce căuta în serviciul public“, a avertizat șeful guvernului de la Chișinău.

Câteva dintre problemele criticate, în acel context, de premierul Filip, rămase nerezolvate de la vizita lui precedentă, cea din luna martie, au fost verificarea prea lentă a călătorilor, atitudinea nerespectuoasă a angajaţilor faţă de public, precum şi faptul că interiorul punctului vamal nu a fost renovat de ani buni. În plus, toaleta din perimetrul vămii Leușeni continuă să fie cu plată.

Imediat după sancțiunile dispuse de autoritățile centrale de la Chișinău, în vama Leușeni nu mai sunt blocaje. În schimb, pe partea românească, la Albița, oamenii așteaptă până la două ore, anunța, marți, site-ul deschide.md.

Probleme similare s-ar înregistra și în privința tranzitului de mărfuri. Astfel, conform unui studiu realizat de USAID, timpul de așteptare pentru mărfurile care intră în Republica Moldova din România este de aproape șase ore, în timp ce la celelalte puncte de frontieră ale Moldovei abia depășește 20 de minute.

Moldovenii care muncesc în Occident se întorc acasă

Traficul rutier în vama Albița – Leușeni este în creștere în luna august, pe sensul spre Republica Moldova, din cauza întoarcerii acasă a cetățenilor moldoveni care lucrează în vestul Europei. Autoritățile de frontieră se așteaptă la o creștere a traficului, în sens invers, la sfârșitul lunii august, pe măsură ce moldovenii care au slujbe în Occident se întorc la muncă.

Situația la sfârșitul lui august va fi probabil mai dificilă, întrucât pe sensul de intrare în România, adică în UE, controalele sunt mai minuțioase decât pe cel de ieșire din UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă