14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăȘtirile zileiImagini uimitoare au arătat lavă care se scurge de la vulcanul Mauna...

Imagini uimitoare au arătat lavă care se scurge de la vulcanul Mauna Loa din Hawaii

Vederi aeriene au arătat lavă care curge din vulcanul Mauna Loa din Hawaii luni (28 noiembrie). Cel mai mare vulcan activ din lume a început să erupă cu o zi înainte, pentru prima dată din 1984.

Erupția a pus capăt celei mai lungi perioade de liniște a vulcanului din istoria înregistrată.

Serviciul Geologic al SUA a declarat că lava este conținută în vârf și nu îi amenință pe hawaienii care trăiesc în josul pantei deocamdată. Serviciul i-a avertizat luni pe locuitori că gazele vulcanice și cenușa fină se pot îndrepta către zonele din jurul vulcanului.

Mai multă lavă s-a scurs din vulcanul Mauna Loa din Hawaii, dar erupțiile acestuia nu sunt chiar așa frecvente

Mauna Loa se ridică la 13.679 de picioare (4.169 de metri) deasupra Oceanului Pacific, parte a lanțului de vulcani care au format insulele Hawaii.

Ultima erupție a avut loc în martie și aprilie 1984, trimițând un flux de lavă la 5 mile (8,05 km) de Hilo, cel mai mare oraș al insulei.

Cel mai mare vulcan activ din lume erupe în Hawaii

O erupție a început în vârful calderei vulcanice Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, din Hawaii, duminică seara (27 noiembrie), a declarat serviciul de activitate vulcanică al Serviciului Geologic al SUA (USGS).

„În acest moment, fluxurile de lavă sunt conținute în zona vârfului și nu amenință comunitățile de jos”, se arată în notificare, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, notificarea avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Nivelul alertei de vulcan a fost actualizat de la „aviz” la „avertizare”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă