15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCel mai mare vulcan activ din lume erupe în Hawaii

Cel mai mare vulcan activ din lume erupe în Hawaii

O erupție a început în vârful calderei vulcanice Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, din Hawaii, duminică seara (27 noiembrie), a declarat serviciul de activitate vulcanică al Serviciului Geologic al SUA (USGS).


„În acest moment, fluxurile de lavă sunt conținute în zona vârfului și nu amenință comunitățile de jos”, se arată în notificare, potrivit Reuters.


Cu toate acestea, notificarea avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.


Nivelul alertei de vulcan a fost actualizat de la „aviz” la „avertizare”.


Notificarea a adăugat că Observatorul Vulcanilor din Hawaii (HVO) va efectua recunoașteri aeriene cât mai curând posibil pentru a evalua pericolele și a descrie mai bine erupția.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt și a produs o serie de cutremure


Peste o duzină de cutremure de peste 2,5 grade au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, unul cu magnitudinea de 4,2.


Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din Insula Mare din Hawaii și se ridică la 13.679 de picioare (4.169 de metri) deasupra Oceanului Pacific, a erupt ultima dată în martie și aprilie 1984, trimițând un flux de lavă pe o rază de 5 mile (8,05 km) asupra orasului Hilo.

Hawaii: Lava vulcanului Kilauea a ajuns în ocean, un nou pericol letal pentru locuitori

Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137 situată pe coasta sudică a Insulei Mari.

Emanaţiile de acid clorhidric, aburi şi particule fine de sticlă s-au extins pe o suprafaţă de până la 24 de kilomeetri spre vest de locul în care lava a pătruns în apă.

În anul 2000, astfel de emanaţii au provocat decesul a două persoane într-o zonă aflată în imediata apropiere a locului de întâlnire a lavei cu apa. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea pot irita ochii şi plămânii cauzând probleme respiratorii, informează Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Ploaia acidă rezultată, cu un pH situat între 1,5 şi 3,5, are ”proprietăţile corozive ale acidului de baterie diluat”, a precizat USGS.

Indicele calităţii aerului din regiunea Kona, situată la circa 64 de kilometri nord-vest de zona de erupţie, se află la nivel ”portocaliu”, ceea ce înseamnă că persoanele sensibile, precum cele în vârstă sau care au afecţiuni pulmonare, ar putea fi afectate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă