34.6 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalHamas avertizează asupra unei „mari bătălii” contra Israelului

Hamas avertizează asupra unei „mari bătălii” contra Israelului

Şeful mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a avertizat sâmbătă asupra posibilităţii unei „mari bătălii” împotriva Israelului în caz de nouă „agresiune” a forţelor israeliene în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, relatează AFP.

În aceste ultime săptămâni, esplanada moscheilor din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului şi locul cel mai sfânt al iudaismului cunoscut sub numele de Muntele Templului, a fost teatru al înfruntărilor.

Aproape 300 de palestinieni au fost răniţi în această zonă unde se află Al-Aqsa după atacuri anti-israeliene şi operaţiuni ale armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

În timpul acestor ciocniri, poliţia israeliană a fost desfăşurată pe esplanadă şi chiar a pătruns o dată în moscheea Al-Aqsa, lansând gaze lacrimogene, ceea ce a suscitat condamnări din partea palestinienilor şi a ţărilor musulmane.

„Cel care ia decizia de a repeta această acţiune va lua decizia de a distruge mii de sinagogi în lumea întreagă”, a declarat într-un discurs Yahya Sinwar, şeful biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, potrivit agerpres.ro.

Hamas amenință cu spectrul unui „mari bătălii” împotriva Israelului dacă nu se pune capăt atacării moscheei Al-Aqsa

„Ar trebui să vă pregătiţi de o mare bătălie dacă ocupaţia (nume dat Israelului de palestinieni – n.r.) nu încetează să atace moscheea Al-Aqsa”, a adăugat el.

Acest rar discurs a fost rostit cu prilejul împlinirii unui an, potrivit calendarului musulman, de la războiul de 11 zile din mai 2021, între Israel şi Hamas.

El a adus de asemenea un omagiu Iranului, principalul duşman al Israelului, şi mişcărilor susţinute de Republica Islamică, între care Hezbollahul libanez, Jihadul islamic palestinian şi rebelii houthi yemeniţi.

În caz de „agresiune” pe esplanada moscheilor în „ziua Ierusalimului”, Hamas va lansa peste o mie de rachete spre Israel, a mai ameninţat Sinwar.

Prevăzut în acest an la sfârşitul lui mai, acest eveniment sărbătorit în Israel marchează cucerirea părţii palestiniene a Oraşului sfânt în 1967.

În virtutea unui statu quo istoric, musulmanii sunt autorizaţi să se roage pe esplanadă, situată în partea palestiniană a Ierusalimului anexată de Israel, în timp ce non-musulmanii se pot deplasa aici în ore precise, dar fără a se ruga.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Suedia și Finlanda sunt invitate oficial în NATO. Alianța Atlantică promite să susțină „mulți ani” Ucraina

Conducerea NATO a luat decizii istorice, care se referă, printre altele, la extinderea Alianței, prin primirea Suediei și Finlandei, precum și la relația dintre...
00:01:01

VIDEO: Putin și Raisi se află în Turkmenistan pentru un summit

Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri (29 iunie) în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, la o zi după ce a început o călătorie de două...

OUG ce prevede reducerea prețului la carburanți va fi joi pe agenda Guvernului

Proiectul de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind reducerea prețului la carburanți va intra pe agenda şedinţei de joi a Guvernului după parcurgerea circuitului de avizare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă