1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeEconomieEconomie internăGuvernul lucrează la o OUG care îi dă dreptul să ignore perioada...

Guvernul lucrează la o OUG care îi dă dreptul să ignore perioada de timp dintre modificările de Cod Fiscal

Guvernul își oferă dreptul de a nu mai ține cont de perioada de 6 luni care ar trebui să treacă înainte de modificarea Codului Fiscal, și a conceput un proiect de Ordonanță de Urgență în domeniu, care ignoră prevederile Constituției României. Modificarea va justifica și ultimele schimbări anunțate ieri de Ministerul Finanțelor, ingnorând termenele din Codul Fiscal. Despre subiect scrie și Economica.net.

„Având în vedere situația financiară dificilă a României reflectată în contul de execuție bugetară, în care la data de 30.06.2023 în ceea ce privește deficitul bugetar a fost înregistrat un procent de 2,32% din PIB, respectiv suma de aproximativ 37 mld lei la cheltuieli publice mai mare decât evoluția veniturilor publice încasate la bugetul general consolidat;

Ținând cont de faptul că România se află în procedură de deficit excesiv, în condițiile în care a înregistrat un deficit bugetar de 4,4% din PIB în anul 2019, ceea ce a dus la inițierea propunerii Comisiei Europene (CE) din martie 2020, înainte de activarea clauzei generale derogatorii la nivelul UE. Conform recomandării formulate de CE și adoptate de Consiliu în data de 18 iunie 2021, România trebuie să pună capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în 2024, țintele de deficit ESA stabilite de Consiliu fiind de 4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024;

Întrucât din prognoza deficitului bugetar până la sfârșitul anului 2024, în lipsa unor măsuri fiscal bugetare atât pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare, cât și pentru eficiența utilizării fondurilor alocate finanțării cheltuielilor publice, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 mld lei cu consecințe imediate asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 mld euro, cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu un buget alocat de 29,33 mld euro“, scrie în odonanța de urgență.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă