26.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSocialGrevă spontană la CFR! Haosul amenință transportul feroviar. Ce spune ministrul Grindeanu

Grevă spontană la CFR! Haosul amenință transportul feroviar. Ce spune ministrul Grindeanu

Este grevă spontană la CFR, iar haosul amenință transportul feroviar din întreaga țară. Peste 1000 de angajați au întrerupt lucru la București, Brașov, Sighetul Marmației, Cluj, Arad și Craiova și protestează în fața depourilor. Mai multe trenuri au deja întârzieri, iar călătorii așteaptă prin gări în frig.

UPDATE. Angajații CFR au cerut ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să vină de urgență cu o soluție.

Grevă spontană la CFR. Grindeanu: „Sunt deschis la dialog”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat pe pagina sa de Facebook. “Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, a comunicat Grindeanu.

UPDATE. Mai multe trenuri sunt oprite. Călătorii merg pe jos. Unii sunt nevoiți să caute rute alternative. Alte trenuri au întârziere. 100 de călători așteaptă într-un tren care circulă pe ruta București – Timișoara. Acesta are deja o întârziere de o oră. Altele au întârzieri mai mcii de 20, 30 de minute. Trenurile nu sunt ghidate să intre sau să iasă din gări, motiv pentru care există aceste decalaje în program.

Peste 1000 de angajați CFR au întrerupt, luni dimineață, lucrul. Este vorba despre persoane care se ocupă cu repararea locomotivelor, motiv pentru care, deocamdată, circulația trenurilor nu a fost afectată. 

Grevă spontană la CFR. Oamenii protestează în fața depourilor

Angajații CFR Călători protestează în fața depourilor, nemulțumiți de faptul că Guvernul, în ultima ședință, a prorogat termenul de intrare în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar. Această lege ar fi adus venituri mai mari angajaților CFR Călători. Guvernanții au motivat luarea acestei decizii prin faptul că nu doresc să crească și mai mult deficitul bugetar.

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a explicat și el motivele care îi nemulțumesc pe angajații CFR. El a spus că oamenii sunt revoltați de faptul că le sunt înghețate salariile.

“Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească. Toți CFR-iștii sunt în unități între 8.00 și 10.00, așteaptă un comunicat de la ministerul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România.

Peste tot, în UE țările s-au lăudat cu infrastructură modernă și cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri și e nevoie de proiecte pentru celelalte două treimi și nu s-a făcut nimic”, a declarat sindicalistul.

El a spus că momentan trenurile circulă după orarul stabilit. Însă, dacă cei care se ocupă cu repararea locomotivelor vor opri din nou lucru, situația ar putea deveni chiar gravă deoarece, în curând, nu vor mai fi trenuri care să circule.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...
Ultima oră
Pe aceeași temă