17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăȘtirile zileiGrevă generală a angajaților din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului

Grevă generală a angajaților din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului

“În ceea ce priveşte greva generală în Sport şi Tineret, aceasta se va desfăşura conform programului stabilit. Mâine (miercuri -n.r.), începând cu orele 8.00 vor opri lucrul membrii de sindicat SNST din multe unităţi subordonate şi din unele federaţii sportive naţionale urmând ca în zilele următoare acestora să li se alăture şi ceilalţi colegi (…) Sunt grupe care au trimis tabelele cu semnăturile membrilor care au anunţat că susţin în totalitate programul protestelor, inclusiv greva. Din informările primite, aflăm că sunt directori care, din exces de zel, au intervenit pentru a bloca protestele. Analizăm posibilitatea de a face plângeri penale împotriva directorilor care au făcut presiuni asupra angajaţilor pentru a renunţa la protest”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, postat pe site-ul organizaţiei.

Miercuri, la ora 15.00, urmează să aibă loc prima rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul grupului de unităţi din Ministerul Tineretului şi Sportului. Din 9 iulie, membrii de sindicat nu se mai află sub incidenţa unui contract colectiv de muncă.

De altfel, aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret au protestat joi, în faţa ministerului Tineretului şi Sportului. Oamenii acuză că, în cadrul subordonatelor Ministerului Tineretului şi Sportului, sunt salarii diferite pentru funcţii similare şi solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata pentru funcţii similare. Totodată, ei sunt nemulţumiţi de lipsa de personal şi supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi, spun că administratorul este şi mecanic şi fochist şi instalator şi şofer, cumulul de funcţii este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuţii.

70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii, spun aceştia, iar funcţiile specifice, respectiv medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor, sunt încadrate incorect şi neunitar.

Sindicaliştii acuză că marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie, că nu se acordă sporul/gradaţia de vechime şi că sunt plătiţi la fel şi angajaţii cu un an şi cei cu 35 de ani vechime, deşi există hotărâri judecătoreşti care spun că gradaţia de vechime se acordă la salariul de baza minim brut şi nu este inclus în acesta.

Totodată, ei spun că nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional şi că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...
Ultima oră
Pe aceeași temă