8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGrecii au început lupta contra șezlongurilor de pe plaje

Grecii au început lupta contra șezlongurilor de pe plaje

O mişcare cetăţenească îşi face simţită tot mai mult prezenţa, sătulă de faptul că şezlongurile de închiriat din barurile de pe plajă invadează tot mai mult spaţiul public, în defavoarea prosoapelor, transmite EFE într-un reportaj, relatează Agerpres.

Locuitorii insulei turistice, din arhipelagul Insulelor Ciclade, au protestat duminica trecută pe plaja Sfânta Maria, cu prosoape şi pancarte în mână, strigând: „ne vrem plajele înapoi!”.

Proprietarul barului de pe plajă din acel loc amplasase şezlonguri şi umbrele de-a lungul întregului mal, deşi avea dreptul să facă acest lucru doar într-o anumită zonă.

Această infracţiune nu este singura, din moment ce cei 7.000 de metri pătraţi de coastă concesionaţi legal oamenilor de afaceri din Paros au fost extinşi ilegal la 19.000 de metri pătraţi, a denunţat – la televiziunea privată SKAI – Mihalis Kirizianos, membru al unei iniţiative numită de mass-media „Mişcarea prosoapelor”.

După protestul de pe plaja Sfânta Maria, o mare parte din şezlonguri şi umbrele au fost îndepărtate, iar proprietarul tavernei de pe plajă a fost reclamat la poliţie.

„Din fericire (barul de pe plajă) le-a retras, nu ştim pentru cât timp, dar este, fără îndoială, o mare victorie, un început pentru ceva mai bun”, a spus Kiriazanos.

Protestul nu este îndreptat împotriva turiştilor, ci împotriva barurilor ale căror şezlonguri şi umbrele invadează plajele.

Ministrul economiei şi finanţelor din Grecia, Kostis Hatzidakis, a promis că în august vor fi efectuate controale pe toate plajele din ţară, iar cei care încalcă legea vor fi pedepsiţi.

Hatzidakis a cerut respectarea legalităţii concesiunilor de stat şi a avertizat că orice încălcare de către oamenii de afaceri va atrage după sine o sancţiune.

Grecia, inclusiv insulele sale, are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei, de aproape 14.000 de kilometri. Controalele efectuate până acum au fost punctuale şi multe localuri de pe plajă au profitat de această laxitate.

Republica Elenă nu recunoaşte plajele private în legislaţia sa şi, cu toate acestea, în majoritatea insulelor turistice, nu doar în Paros, acest regulament este încălcat de ani de zile şi accesul cetăţenilor în aceste spaţii publice este dificil.

Pe insula Naxos, iniţiativa „Salvaţi plajele din Naxos” a fost creată în ultimele săptămâni cu o petiţie care a strâns deja mii de semnături.

Pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinaţii de vară din lume, un bar de pe plaja Panormos a ridicat un zid şi a rezervat astfel în mod arbitrar o plajă întreagă doar pentru clienţii săi.

Barul de pe plajă a fost amendat cu 13 milioane de euro şi au fost demolate construcţiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul construit de acesta, dar acest tip de sancţiune este excepţia şi nu regula.

Deşi situaţia de pe insulele greceşti este departe de a fi rezolvată, după valul de critici din partea cetăţenilor şi autorităţilor regionale, guvernul elen a promis fermitate.

„Mai presus de orice este aplicarea legii, nu vom face rabat pentru nimeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Pavlos Marinakis.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă