9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalGrecia critică Turcia după naufragiile recente din Marea Egee

Grecia critică Turcia după naufragiile recente din Marea Egee

Guvernul din Grecia a criticat Turcia după moartea a cel puţin 30 de migranţi în naufragiile din Marea Egee în ultimele zile, relatează sâmbătă DPA.

Zeci de persoane sunt date dispărute, a anunţat sâmbătă paza de coastă elenă.

“Bande de traficanţi (de migranţi) îşi continuă activitatea criminală nestingherit. Ei sunt ucigaşii”, a declarat ministrul grec al transporturilor maritime Giannis Plakiotakis la televiziunea greacă, conform agerpres.ro.

El a spus că Turcia nu reuşeşte să împiedice plecarea unor astfel de bărci, în timp ce contrabandiştii folosesc ambarcaţiuni vechi şi periculoase fără echipament de salvare la bord.

Pescarii şi paza de coastă au recuperat 16 cadavre vineri noapte după ce o barcă de refugiaţi s-a răsturnat în largul Insulei Paros.

Decesele s-au înregistrat după ce 11 persoane s-au înecat joi la nord-vest de Creta şi în timp ce 90 de persoane au reuşit să ajungă pe o insulă stâncoasă.

Trei imigranţi s-au înecat miercuri când o altă barcă s-a scufundat în Marea Egee lângă Insula Folegandros. Bilanţul morţilor ar putea creşte în timp ce zeci de persoane sunt încă date dispărute.

Grecia și Turcia sunt responsabile de cele mai multe dintre naufragiile din Marea Egee ale migranților ce doresc să ajungă în Europa

Accidente frecvente au loc când migranţii încearcă să ajungă în Grecia continentală sau Italia de pe coasta turcă a Mării Egee sau din altă parte în estul Mediteranei, pentru a evita o potenţială lungă şedere în una dintre taberele de refugiaţi din insulele greceşti.

Cu toate acestea, în lunga călătorie prin Marea Mediterană bărcile se confruntă adesea cu defecţiuni ale motorului, lăsând migranţii în derivă pe marea agitată expuşi la intemperii.

Paza de coastă elenă estimează că aproximativ 11.000 de persoane au reuşit să ajungă în Italia prin această rută din Turcia în ultimele luni.

Cu toate acestea, nu există cifre oficiale cu privire la câţi oameni au murit în acest proces.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă