16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalGest surprinzător făcut de Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos: a prezentat...

Gest surprinzător făcut de Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos: a prezentat scuze oficiale pentru sclavie

Regele Willem-Alexander a prezentat sâmbătă scuze oficiale pentru implicarea istorică a ţării sale în sclavie, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

‘Astăzi, stau în faţa voastră în calitate de rege şi membru al guvernului. Astăzi, vă prezint scuzele mele personal’, a declarat Willem-Alexander, cu prilejul unui eveniment ce marchează anual sfârşitul sclaviei.

‘Comerţul cu sclavi şi sclavia au fost recunoscute drept crime împotriva umanităţii’, a adăugat el

‘Regii Casei de Orania (din care descinde monarhul actual, n.red.) nu au făcut nimic pentru a-l împiedica. Astăzi, cer iertare pentru această inacţiune’, a spus Willem-Alexander într-un discurs rostit în Oosterpark din Amsterdam şi transmis în direct la televiziunea naţională.

El a spus că rasismul rămâne o problemă în societatea olandeză şi că nu toţi olandezii vor fi de acord cu scuzele sale.

Regele Willem-Alexander a prezentat sâmbătă scuze oficiale pentru implicarea istorică a ţării sale în sclavie, într-o dezbatere despre trecutul colonial

Odată cu mişcarea Black Lives Matter în SUA, Ţările de Jos s-au lansat într-o dezbatere adesea dificilă cu privire la trecutul colonial care le-au făcut unul din statele cele mai bogate din lume.

Potrivit unui raport comandat de Ministerul de Interne şi publicat în iunie, coloniile au adus familiei regale, între 1675 şi 1770, echivalentul actual a 545 milioane de euro, într-o epocă în care sclavia era foarte răspândită.

Strămoşi ai regelui actual au făcut parte dintre cei mai mari beneficiari a ceea ce este descris în raport ca o ‘implicare deliberată, structurală şi durabilă’ în sclavie.

Prim-ministrul Mark Rutte a prezentat în decembrie scuzele oficiale ale guvernului pentru rolul statului olandez în 250 de ani de sclavie, pe care l-a calificat drept ‘crimă împotriva umanităţii’.

Sclavia a contribuit să finanţeze ‘secolul de aur’ olandez, perioadă de prosperitate graţie comerţului maritim în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Istoricii apreciază că negustorii olandezi au transportat peste o jumătate de milion de africani luaţi în sclavie către Americi, mai ales în Brazilia şi Caraibe. Toţi atâţia sau chiar mai mulţi asiatici au fost făcuţi sclavi în Indiile de Est, Indonezia de astăzi.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite, ce poartă astăzi numele de Ţările de Jos, deţineau colonii precum Surinam, insula Curaçao din Caraibe, Africa de Sud şi Indonezia, unde Compania olandeză a Indiilor de Est a avut sediul în secolul al XVII-lea.

Sclavia a fost abolită oficial în Surinam şi în alte teritorii deţinute de olandezi la 1 iulie 1863, însă nu a luat sfârşit cu adevărat decât în 1873, după o perioadă de ‘tranziţie’ de 10 ani.

Olanda: Wilhelm Alexander a devenit OFICIAL rege

Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, marţi ,la ora 10.10 (11.10 ora României), după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare, relatează AFP.

Cel mai tânăr monarh european, regele Willem-Alexander urcă, marţi, pe tronul Olandei, după abdicarea reginei Beatrix, scrie France Presse, potrivit Agerpres.

Olandezii vor asista la ceremonia de urcare pe tron a regelui, care, la 46 de ani, devine cel mai tânăr suveran din Europa.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu ar urma să invadeze străzile din Amsterdam pentru a marca ceremonia. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

Acesta va fi şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere.

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul ‘majestate’. ‘Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil’, a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al ‘secolului XXI’ care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă