20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalGermania va investi 7 miliarde de euro pentru fregate navale și vehicule...

Germania va investi 7 miliarde de euro pentru fregate navale și vehicule blindate

Guvernul federal intenționează să investească și mai mult în echiparea Bundeswehr. În acest trimestru, se vor plasa comenzi de până la șapte miliarde euro, pentru două fregate navale și sute de vehicule blindate, relatează Bloomberg, potrivit hotnews.ro.

Potrivit agenției de presă citate, pe baza unor informații de la insideri, planul este achiziționarea a încă două fregate F126, pentru aprox. trei miliarde euro. Planul inițial era achiziționarea a patru fregate, calculul guvernului federal pentru asta fiind de 5,3 miliarde de euro.

În același timp, guvernul federal convenise și asupra unei opțiuni de construire a două fregate suplimentare cu antreprenorul general pentru construcția F126, compania olandeză, Damen Naval. Primul F126 este programat să fie predat Marinei Germane în 2028.

Fuchs sau 6×6

În ce privește vehiculele de luptă, potrivit Bloomberg, e vorba de 900 de vehiculele de transport blindate Fuchs. Costurile se ridică la cca. patru miliarde euro. Producătorul este compania de arme din Düsseldorf, Rheinmetall. Ministerul Apărării german nu a comentat încă această informație apărută în presă.

Până acum, părea că vehiculul de transport blindat 6×6, de la compania finlandeză de arme Patria, va înlocui blindatul Fuchs în Bundeswehr. Cu toate acestea, șeful Rheinmetall, Armin Papperger, ar fi indicat recent, într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt, că și-ar dori să echipeze Bundeswehr cu succesorul, Fuchs 2.

Directorul de comunicare al companiei, Sirje Ahvenlampi-Hyvönen, a declarat că Patria nu va comenta informația, subliniind că nici Germania nu a făcut-o, până acum. Potrivit acesteia, negocierile cu Germania sunt încă în curs. Ahvenlampi-Hyvönen nu a furnizat nicio informație cu privire la stadiul sau calendarul negocierilor. „În prezent, negocierile sunt în desfășurare. Ca și companie, informăm când avem ceva de raportat”, a spus ea.

Rheinmetall nu ar fi vrut, de asemenea, pentru moment, să comenteze informația despre o posibilă achiziție de vehicule blindate Fuchs, de către guvernul federal.

După ce a început invazia rusă a Ucrainei, guvernul federal a înființat un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro. În plus, mai există și bugetul obișnuit al apărării, care anul acesta este în jur de 52 de miliarde de euro.

Gaură la buget și 2% pentru NATO

Având în vedere banii suplimentari, Germania va cheltui probabil peste două procente din produsul său intern brut pentru apărare anul acesta pentru prima dată în trei decenii – și va atinge astfel obiectivul stabilit în cadrul NATO.

Germania va avea din nou un buget de apărare similar anul viitor. Ministrul federal de finanțe Christian Lindner (FDP) a asigurat acest lucru, în timp ce toate celelalte ministere ar trebui să-și reducă din nou cheltuielile.

Potrivit unor surse guvernamentale, lui Lindner îi lipsesc însă cel puțin 13 miliarde de euro pentru viitorul buget, În același timp, ministrul de finanțe ține cu dinții de frâna datoriilor de stat. E un impas căruia nu i s-a găsit încă o soluție.

Secretarul general al NATO: Germania trebuie să continue să îşi mărească bugetul pentru apărare

Germania a început o majorare a bugetului pentru apărare şi trebuie să continue pe acest drum, consideră Stoltenberg, el făcând aceste afirmaţii pentru ziarul Funke.

„Înţeleg că nu este uşor şi că statele preferă să investească în sănătate, educaţie sau infrastructură, însă trebuie să investim mai mult în securitate, dacă lumea va deveni mai nesigură”, a precizat Stoltenberg.

Guvernul german a asigurat NATO că îşi va respecta angajamentul de a creşte cheltuielile pentru apărare până la 1,5% din PIB până în 2024, conform unei surse din serviciile de securitate germane.

Germania a anunţat marţi că va investi în total 110 milioane de euro până în 2021 pentru a-şi îmbunătăţi bazele militare din Lituania.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă