13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Germania foarte aproape de a-și desemna succesorul după Merkel. Cine e favorit

Penultima dezbatere televizată dinaintea alegerilor generale din Germania de pe 26 septembrie a fost câştigată de vice-cancelarul şi liderul social-democrat german, Olaf Scholz, conform Euronews.

Voturile celor care au urmărit confruntarea s-au îndreptat în proporție de 42% către Olaf Scholz, la mare distanţă de principalii săi contracandidaţi la funcţia de cancelar: Armin Laschet de la CDU (27%) şi Annalena Baerbock de la Partidului Verzilor (25%).

Și în sondajele de opinie, Scholz conduce cu 26% dintre preferinţele de vot, urmat de Laschet cu 22%, Verzii ocupând locul trei cu un procentaj aflat în jurul a 17%. Important este însă că numărul indecişilor este undeva la 40%, potrivit cifrelor oferite de Institutul Allensbach.

În cadrul dezbaterii celor trei, temele pe care s-au axat în special au fost cele economice cum ar fi impozitele şi cheltuielile sociale. Confruntarea de luni a fost penultima înaintea votului de duminică. O dezbatere finală, care-i va include pe reprezentanţii tuturor partidelor aflate în prezent în parlament, va avea loc joi.

Diferențele foarte mici care fac să existe un echilibrul în prezent între principalele partide din Germania va face ca următorul guvern să fie aproape sigur configurat de negocieri post-electorale între două sau chiar trei partide. Actuala coaliţie formată din CDU şi SPD rămâne posibilă, dar nu are şanse prea mari de concretizare.

Actualul cancelar, Angela Merkel, din 2005, nu va mai candida pentru un al cincilea mandat.

Ultima oră
Pe aceeași temă