21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaGermania e de acord cu inițiativa de pace în Ucraina, dar fără...

Germania e de acord cu inițiativa de pace în Ucraina, dar fără nici o concesie teritorială a Rusiei

Ministrul de externe din Germania, Annalena Baerbock, a lăudat sâmbătă intenţia Chinei de a prezenta o iniţiativă de pace pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, dar a respins orice eventuală concesie teritorială făcută Rusiei, relatează DPA.

O pace justă presupune că ”cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”, a declarat Baerbock într-un discurs la Conferinţa de securitate de la Munchen.

”Pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”, a adăugat ea, potrivit agerpres.ro.

Germania vrea pace în Ucraina, dar fără vreo concesie teritorială făcută Rusiei, după ce un plan chinez a fost prezentat în aces sens

Poziţia Germaniei este aceea că, fără o retragere completă a tuturor trupelor ruse din Ucraina, nu există nicio şansă de încheiere a conflictului care durează de aproape un an. Toate cererile de încetare a războiului prin cedarea de teritorii Rusiei sunt inacceptabile, a subliniat şefa diplomaţiei germane.

Anterior, la Munchen, fostul ministru de externe chinez Wang Yi anunţase că Beijingul va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii. Oficialitatea chineză se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen.

Rusia planifică extinderea războiului dincolo de Ucraina. Dacă Republica Moldova intră în NATO ar pierde definitiv estul și sudul teritoriului

Oficiali de la Moscova au amenințat că, dacă Republica Moldova intră în NATO, așa cum au procedat Suedia și Finlanda, ea va pierde definitiv Transnistria și Găgăuzia, adică zonele de est și de sud ale actualului teritoriu.

Intrarea în NATO în regim de urgență a Suediei și a Finlandei a luat prin surprindere Rusia iar faptul că un singur stat NATO, Turcia, tergiversează ratificarea cererii celor două țări nordice are, probabil, legătură și cu relațiile bune dintre președinții Rusiei și Turciei. Kremlinul vrea să evite repetarea unei asemenea erori politico – militare. De aceea, Rusia amenință că va acționa împotriva oricărei alte țări care ar mai dori să intre în Alianța Atlantică. Cea mai recentă amenințare a Rusiei este împotriva Republicii Moldova.

Evident, Rusia monitoriza și până acum situația din Republica Moldova, mai ales după ce Republica Moldova s-a declarat, ferm, de partea Ucrainei, deci împotriva Rusiei. Un semnal de alarmă l-a reprezentat, pentru Rusia, o declarație a șefei statului, Maia Sandu. În contextul prezenței sale la Forumul Economic de la Davos, președinta Maia Sandu a admis că Republica Moldova s-ar putea gândi să renunțe la statutul actual, de țară neutră, pentru a adera la o „alianță mai mare”. Președinta Republicii Moldova a precizat că intrarea într-o alianță politico – militară s-ar putea face doar printr-un proces democratic. Ea a făcut astfel aluzie la necesitatea unei eventuale modificări a Constituției Republicii Moldova, întrucât legea fundamentală impune neutralitatea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă