16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoGeneralul Ciucă în bătălia pentru Schengen. România apelează la NATO și UE...

Generalul Ciucă în bătălia pentru Schengen. România apelează la NATO și UE pentru a convinge Olanda

Premierul Nicolae Ciucă se află la Bruxelles, capitala Belgiei dar și sediu al NATO și al Uniunii Europene, într-un efort politico – diplomatic menit să faciliteze primirea României în Spațiul Schengen.

România speră să fie primită în Schengen în decembrie 2022 iar ultima țară din UE care se opune acestei decizii ar fi Olanda. Discuțiile din România, recent purtate între premierul Olandei, pe de o parte, și președintele și premierul României, pe de altă parte, n-au adus un progres în chestiunea Schengen. Drept pentru care, în perioada 26 – 27 octombrie 2022, o delegație a Guvernului României se află la Bruxelles. Din delegație fac parte premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu. Într-o singură zi, premierul Ciucă s-a întâlnit cu noua președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și cu premierul Belgiei, Alexander De Croo. În chestiunea Schengen, NATO nu are un cuvânt de spus, însă conducerea NATO poate aminti Olandei că România este o piesă esențială în structura Alianței. Poate chiar o piesă mai importantă decât Olanda, în contextul crizei din Ucraina.

“Situația de la Marea Neagră are o importanță strategică vitală pentru NATO. Trei aliați NATO au ieșire la Marea Neagră și, de asemenea, partenerul nostru, Ucraina”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața premierului României.

În schimb, după discuțiile purtate cu oficialii de la Comisia Europeană și Parlamentul European, premierul Ciucă a confirmat că România are sprijinul direct al acestor două instituții pentru a intra în Schengen. ”Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul României după întâlnirea cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un mesaj la fel de optimist a transmis premierul României și după întâlnirea avută cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

”Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Acum două săptămâni, premierul Olandei, Mark Rutte, a venit în România pentru a-i vizita pe militarii olandezi din Grupul de Luptă NATO, staționat la Cincu (județul Brașov). Chiar dacă, aparent, subiectul Schengen nu figura în programul prestabilit al premierului Rutte, președintele Iohannis și premierul Ciucă i-au amintit, la Cincu, premierului Olandei, că țara lui n-are motive să blocheze primirea României.

“Am discutat cu domnul Rutte și despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la spațiul Schengen. România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența la Schengen, iar aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună

Klaus Iohannis,

Președintele României

Acum o săptămână, liderii Partidului Popular European (PPE), printre care se numără președinta Comisiei Europene și cea a Parlamentului European, au adoptat o rezoluție în care recomandă tuturor statelor din UE să primească România, Bulgaria și Croația în Spațiul Schengen. PPE este cea mai importantă grupare politică din Europa. La reuniunea PPE a participat și președintele Klaus Iohannis. “Liderii Partidului Popular European au îndemnat toate statele membre să aprobe admiterea Croației, Bulgariei și României în spațiul Schengen, întrucât toate cele trei țări au îndeplinit criteriile necesare”, se menționează în comunicatul PPE.

Președintele PPE este eurodeputatul Manfred Weber (Germania), acesta fiind și liderul Grupului PPE din Parlamentul European. Cu prilejul vizitei sale în Belgia, premierul Nicolae Ciucă urma să aibă și o întrevedere oficială cu Manfred Weber. Totuși, se pare că această întâlnire, de la sediul Parlamentului European, s-a anulat.

Din partea României, unul dintre vicepreședinții PPE este Siegfried Mureșan. Acum o săptămână, Siegfried Mureșan prezenta poziția rezervată a Olandei în chestiunea aderării României la Schengen: “Acesta este rezultatul detaliat al votului din Parlamentul Olandei asupra rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Rezultatul votului ne arată că nu trebuie să intrăm în panică, ci că suntem pe drumul cel bun. Vestea bună este că CDA – partidul din Olanda membru al Partidului Popular European (PPE) – a votat împotriva rezoluției. La fel a votat și PvdA – partidul Socialiștilor Europeni – și D66 – un partid liberal de centru. În favoarea rezoluției a votat VVD – partidul prim-ministrului Rutte (Renew), alături de un partid mai mare eurosceptic și câteva partidulețe mici. Rezultatul votului a fost unul strâns (85 de voturi pentru, 65 de voturi împotrivă), cei care au votat în favoare dorind evaluări suplimentare înainte de a-și putea da acordul privind aderarea noastră la Schengen. Este clar că suntem pe drumul cel bun, că munca noastră dă roade și că partide importante din Olanda care se opuneau aderării noastre la spațiul Schengen s-au convins că suntem pregătiți de aderare și nu se mai opun”.

Votul decisiv pentru primirea României în Spațiul Schengen ar putea avea loc la data de 8 decembrie 2022. La acea dată este programată o reuniune a Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne).

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă