21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăPoliticăGabriela Firea e categorică: Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic

Gabriela Firea e categorică: Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic

Ministrul Familiei Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, din septembrie 2020 încoace.

„La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun șantier de consolidare a blocurilor cu bulină, programul București Trainic a fost blocat, în ultimii 2 ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranță sau consolidată în Capitală, iar încrederea cetățenilor că autoritățile pot face lucruri pentru siguranță lor a scăzut dramatic. E păcat că muncă a sute de oameni din mandatul meu de primar a fost aproape în zadar! Primarul general Nicușor Dan, susținut până-n pânzele albe de USR, PMP, omul politic de tristă amintire Ludovic Orban și PNL a promis <Noul București> și continuă să livreze minciuni: <Noul București> cade pe cetățeni!”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Ea da că exemplu anunțul consolidării blocului din stradă Blănari nr. 14.

„Forțat de tragedia din Turcia și pentru a arată că în București se lucrează, Nicușor Dan a mers pe așa-zisul șantier pentru <a porni> lucrările. O mare minciună! Chiar Nicușor Dan a blocat lucrările timp de doi ani și asta este realitatea pe care o știu bine proprietarii din bloc, mutați în locuințele de necesitate în vara anului 2020. Concret, în 15 iulie 2020, în timpul mandatului meu de primar general, conducerea AMCCRS a semnat contractul pentru proiectarea, asistență tehnică și execuția lucrărilor de consolidare. A două zi, a fost emis ordinul de începere pentru că era o urgență. Imediat au fost relocați toți proprietarii către locuințele de necesitate, pe cheltuiala administrației. Am făcut anunțurile la vremea respectivă și mă bucur că o parte a presei nu a uitat. Se lucra la proiectare când Nicușor Dan a ajuns primar general și totul s-a blocat. Acum, primarul general ar fi trebuit să anunțe finalizarea lucrărilor, nu abia începerea lor. Și e un singur exemplu”, susține Firea, potrivit orange.ro.

Gabriela Firea spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, bugetul de la primărie fiind mai mare ca în mandatul ei

Conform acesteia, în acest moment lucrările de consolidare sunt oprite pe șantierele începute în perioada 2018-2020, în ultimii doi ani, nu s-au executat lucrări și nu s-au semnat convenții cu proprietari din clădiri cu risc seismic, iar proprietarii din clădirile consolidate între 2018 și 2020 încă așteaptă recepția lucrărilor. Firea spune că, până acum, doar o singură clădire din 11 este din nou locuită, dar fără recepție.

Ea mai spune că, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată nicio fațada.

„Știm cu toții placă <greaua moștenire și datoriile din vechiul mandat>, dar asta nu mai merge. În 2021 și 2022, Nicușor Dan a avut cu 2,1 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și 2020, ultimii ani ai mandatului meu. Deci bani suficienți să plătească facturile pentru lucrări, nu datorii cum spune public, și să lucreze și la altele. (…) Din păcate, din cauza inacțiunii primarului general și a majorității care-l susține, Bucureștiul încă este capitală europeană cu cel mai ridicat risc seismic”, mai arată Gabriela Firea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manipulările guvernanților legate de grevă

De la începutul declanșării grevei generale din sistemul de învățământ, neașteptat de lungă pentru guvernanți, actuala coaliție a lansat în spațiul public sau, la...

Casa Albă: Manevrele militare ale Chinei s-ar putea solda cu răniți

Manevrele militare ale Chinei, considerate drept "agresive" de Washington, s-ar putea solda în cele din urmă cu răniți, a avertizat luni Casa Albă, după...
00:00:40

Tensiunile au crescut la Paris la protestul împotriva reformei pensiilor

Tensiunile minore au izbucnit între demonstranți și poliție la Paris marți (6 iunie), în timp ce mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei...
Ultima oră
Pe aceeași temă