Potrivit unei investigații realizate de postul olandez RTL Nieuws, furtul tezaurului dacic expus la muzeul Drents din Assen ar fi fost orchestrat din România.
Ordinul pentru sustragerea coifului de la Coțofenești, piesă valoroasă de patrimoniu, ar fi venit din partea lumii interlope românești.
Ancheta poliției olandeze investighează o pistă conform căreia artefactele ar fi fost furate pentru a fi folosite ca monedă de schimb de către un infractor român.
Scopul ar fi fost evitarea unei condamnări penale, susțin surse citate de RTL Nieuws. Deși autoritățile olandeze nu au comentat oficial acest scenariu, tot mai multe informații confirmă această variantă.
Coiful ar putea fi încă intact
„Se acumulează indicii că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei. „Probabil că se află undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, a adăugat aceasta, lăsând să se înțeleagă că piesa istorică de 2.500 de ani ar fi în continuare recuperabilă.
În organizarea furtului ar fi fost implicată o grupare interzisă de motocicliști, cunoscută sub numele de Hardliners.
Potrivit RTL, membrii bandei ar fi recrutat indivizii care au pătruns efectiv în muzeu. Surse din mediul infracțional susțin că întreaga acțiune ar fi fost comandată de o rețea din România.
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, hoții au folosit o bombă artizanală pentru a pătrunde în muzeu. În doar patru minute, au spart două vitrine și au fugit cu patru obiecte de o valoare estimată la 5,8 milioane de euro: celebrul coif de la Coțofenești și trei brățări de aur.
Un detaliu inedit a fost oferit de o sursă RTL: hoții au scăpat coiful o dată în timpul jafului.
Poliția olandeză a reținut mai mulți suspecți
Ancheta declanșată de autoritățile olandeze s-a concentrat în zona Heerhugowaard, unde au fost efectuate percheziții la mai multe adrese.
Șapte persoane au fost reținute, printre care Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
În cazul lui Jan B., anchetatorii au organizat o operațiune sub acoperire. Agenți infiltrați s-au dat drept cumpărători și au oferit 400.000 de euro pentru artefact, dar oferta a fost refuzată. Jan B. a fost ulterior arestat.
Suspecții, plătiți pentru jaful comandat
Conform surselor, indivizii implicați în jaf ar fi fost plătiți cu câte 15.000 de euro fiecare. Unul dintre ei era prospect — termen folosit pentru un aspirant la statutul de membru în gruparea Hardliners.
Din ce în ce mai multe indicii sugerează că în spatele operațiunii se află un infractor român influent, care ar fi încercat să negocieze o pedeapsă penală cu ajutorul artefactelor sustrase. „Se uită tot mai mult la un client român”, a declarat o sursă apropiată anchetei.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.