15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul președinte din Honduras a fost condamnat în SUA pentru trafic de...

Fostul președinte din Honduras a fost condamnat în SUA pentru trafic de droguri

Fostul președinte din Honduras, Juan Orlando Hernández, a fost găsit vinovat de conspirație pentru trafic de droguri. Verdictul a fost stabilit de jurații unui tribunal federal din SUA, conform pressalert.ro.

Hernandez riscă închisoarea pe viață. Procesul a ținut două săptămâni, iar jurații au avut nevoie de două zile pentru a ajunge la verdict. Judecătorul american va anunța verdictul în săptămânile următoare.

Un avocat al fostului președinte a anunțat că decizia va fi contestată, potrivit Reuters. În timpul regimului lui Hernandez, care a durat din 2014 până în 2022, țara din America Centrală a primit peste 50 de milioane de dolari în asistență din SUA pentru lupta cu traficanții de droguri și zeci de milioane de dolari drept ajutor militar.

Departamentul de Justiție al SUA a spus că Hernandez a abuzat de funcție acceptând mită de milioane de dolari de la traficanți pentru a proteja transporturile de cocaină către SUA și pentru a-și susține poziția politică. Hernandez a fost arestat și extrădat în SUA în aprilie 2022, la trei luni după ce și-a părăsit mandatul. El a pledat nevinovat pentru conspirație pentru trafic de droguri și pentru deținere de arme. În timpul procesului, mai mulți traficanți condamnați au mărturisit că l-au mituit pe Hernandez.

Autoritățile din Honduras au distrus sute de arme confiscate din principalele închisori ale țării

Autoritățile din Honduras au distrus luni sute de arme – printre care pistoale-mitralieră, grenade şi explozibili – confiscate în principalele cinci închisori ale ţării după confruntări între deţinute din două bande rivale care au făcut 46 de victime în iunie, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Au fost distruse 40 de pistoale-mitraliere AR-15, AK-47 şi Uzi, 222 de pistoale, 240 de încărcătoare, 23.860 de gloanţe de diferite calibre, 24 de grenade şi explozibili.

Pentru colonelul Ramiro Fernando Munoz, comandantul poliţiei militarizate (PMOP), confiscarea şi distrugerea acestui arsenal reprezintă doar începutul unor operaţiuni care vor dura tot anul pentru a relua controlul asupra celor 21 de închisori ale ţării unde se află aproape 20.000 de deţinuţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă