10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeEconomieEconomie internaționalFinlanda pune în funcțiune cel mai mare reactor energetic din Europa

Finlanda pune în funcțiune cel mai mare reactor energetic din Europa

În Finlanda începe să funcționeze, la data de 17 aprilie 2023, cel mai mare reactor energetic din Europa.

Noul obiectiv industrial poartă numele Olkiluoto 3. El este dat în exploatare după dezbateri și controverse care au durat 18 ani. Proiectul a început în anul 2005. Termenul inițial de punere în funcțiune a fost anul 2010. Decizia de operaționalizare s-a luat însă abia după ce Rusia a atacat Ucraina și după ce relațiile Rusiei cu statele democratice, inclusiv cu Finlanda, s-au deteriorat.

Noul reactor are puterea de de 1,6 GW. El va furniza 14 la sută din energia electrică necesară Finlandei.

În plan politico – militar, cea mai importantă decizie luată de Finlanda după începerea războiului în Ucraina a fost aceea de a intra în NATO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă