16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateFebra Lassa: Un pacient din Marea Britanie a murit din cauza virusului....

Febra Lassa: Un pacient din Marea Britanie a murit din cauza virusului. Ce este și cât de periculos poate fi?

O persoană din Marea Britanie a murit după ce a contractat febra Lassa, au declarat oficialii din domeniul sănătății, potrivit Euronews.

Două cazuri au fost anunțate la începutul acestei săptămâni. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a confirmat vineri un al treilea caz de febra Lassa, iar pacientul a murit.

Cazurile au legătură cu călătoriile recente în Africa de Vest. Sunt primele cazuri identificate în Marea Britanie din 2009.

Pacientul era tratat de Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust.

Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat: „Confirmăm moartea tristă a unui pacient, care avea febra Lassa. Transmitem profunde condoleanțe familiei sale în acest moment dificil.

„Vom continua să sprijinim familia pacientului și personalul nostru și lucrăm îndeaproape cu colegii de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie pentru a întreprinde un exercițiu robust de urmărire a contactelor”.

Ce este febra Lassa?

Febra Lassa este o boală virală cauzată de virusul Lassa, care apare mai ales în țările din Africa de Vest, inclusiv Nigeria, Sierra Leone, Mali, Liberia și Guineea. Se transmite în principal prin alimente sau articole de uz casnic contaminate cu urina și fecalele de șobolani infectați.

Cele mai frecvente simptome includ apariția treptată a febrei, stare de rău și slăbiciune generală, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar acestea pot evolua spre dureri de cap, vărsături și diaree.

Diverse grade de surditate apar, de asemenea, la 25% dintre pacienții recuperați, deși pentru jumătate din cazuri, își recuperază auzul.

În cele mai severe cazuri, umflarea feței, lichid în plămâni, sângerarea pe cale orală, nas, vagin sau tractul gastrointestinal și tensiunea arterială scăzută sunt declarate simptome, potrivit OMS.

Este febra Lassa un motiv de îngrijorare?

„Cazurile de febră Lassa sunt rare în Marea Britanie și nu se răspândește ușor. Riscul general este foarte scăzut”, a spus dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.

În 2019, țările UE au raportat doar două cazuri.

Virusul se poate răspândi între oameni, dar numai prin fluidele corporale. Înainte de aceste cazuri recente, au existat doar opt cazuri de febră lassa în Regatul Unit în 1980.

Totuși, acolo unde există infecții, acestea pot avea rezultate grave. Aproximativ 1% din cazuri se dovedesc fatale, decesul survenind în decurs de 14 zile.

Deoarece simptomele febrei Lassa sunt atât de variate și nespecifice, diagnosticul clinic este adesea dificil, mai ales la începutul cursului bolii. În prezent nu există niciun vaccin împotriva lui.

În Africa de Vest se estimează că sunt diagnosticate între 100.000 și 300.000 de cazuri de febră Lassa în fiecare an.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă