11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialEducațieFără rechizite și bani de navetă, în școli. Oficial al Ministerului Educației:...

Fără rechizite și bani de navetă, în școli. Oficial al Ministerului Educației: Nu sunt motive pentru întârzieri

În curând vor fi patru luni de la începutul anului școlar 2022 – 2023 și elevii săraci încă mai așteaptă ghiozdanele cu rechizite promise de Guvern, iar elevii și profesorii navetiști primesc promisiuni, când se ridică problema deconturilor la transport.

Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar Sorin Ion, spune că vina pentru orice întârziere în livrarea pachetelor cu rechizite revine inspectoratelor din teritoriu sau școlilor.

“Nu am semnale că sunt astfel de probleme. E posibil să fie, dar atunci e o problemă între inspectorat și școală. Inspectoratele achiziționează rechizitele. Noi am transmis banii din timp. Nu avem cum să trimitem la unele inspectorate și la altele nu. Se poate și ca pachetele să fie la inspectorate, dar școlile să nu le ridice. Voi verifica situația’, a declarat Sorin Ion, pentru “România liberă”.

Secretarul de stat spune că anul acesta sunt mai puțini beneficiari ai programului.

“Sunt puțini beneficiari, pentru că au primit acele vouchere. Valoarea pachetului pentru rechizite este mică oricum, 25 de lei, dacă îmi aduc bine aminte”, ne-a mai explicat Sorin Ion.

Mai mulți bani pentru navetă

Oficialul Ministerului Educației (ME) apreciază că nu sunt motive să se întârzie nici plata banilor pentru elevii navetiști, dar admite că și luna aceasta fondurile sunt insuficiente pentru a acoperi necesitățile.

“Nu sunt motive pentru a se întârzia plata banilor pentru elevii navetiști. Cu toate că și luna aceasta banii nu sunt suficienți. Dar cât avem, trebuie să se plătească. Am dat zilele trecute o ordonanță de urgență. Important este că de luna viitoare vor fi de patru ori mai mulți bani”, ne-a mai precizat Sorin Ion.

Acesta spune că profesorii navetiști sunt într-o situație diferită față de elevi, deoarece, în cazul dascălilor, banii pentru transport nu vin de ME.

“În cazul profesorilor, situația diferă de la o localitate la alta. Noi nu avem cum să controlăm situația. În cazul profesorilor navetiști, banii vin de la primării. În consiliul local se stabilește pentru primărie cât și dacă plătesc acești bani”, mai amintește secretarul de stat pe învățământ preuniversitar.

Printr-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”, ME informează că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducerea unei sume forfetare oferite elevilor navetiști.

“Discutăm despre o deblocare a situației de maximă urgență, mai ales în contextul asigurării dreptului la educație pentru fiecare elev și al măsurilor de combatere a abandonului școlar”, se arată în comunicat.

ME consideră că adoptarea ordonanței reprezintă, în momentul de față, soluția cea mai bună pentru asigurarea transportului școlar al elevilor navetiști, dat fiind că vorbim despre o creștere de până la 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanţa de până la 3 km, iar pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru).

Elevii vor beneficia de plata în avans a sumei forfetare.

În cazul unui elev care locuiește la 15 km de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă