11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăȘtirile zileiFacturi uriașe la energie electrică. A crescut consumul, iar românii plătesc prețul...

Facturi uriașe la energie electrică. A crescut consumul, iar românii plătesc prețul întreg

România face afaceri păguboase pentru populație în ceea ce privește tariful energiei electrice. Exportăm la prețul cel mai mic și importăm la prețuri și de 3-4 ori mai mari. Canicula din aceste zile a făcut ca țara noastră să aibă nevoie de aproximativ 1000 de MW în plus, însă și facturile se scumpesc pentru că mulți români vor depăși cei 300 de kwh și nu mai beneficiază de preț compensat.

Dacă energia electrică s-a scumpit deja cu 80 de procente, odată ce va dispărea prețul compensat, vom plăti facturi chiar și de 2-3 ori mai mari față de lunile trecute. Astfel, conform planului tarifar, cei care se încadrează la un prag de consum de 100 sau 255 de kwh, vor plăti la fel ca până acum, 0,68 de lei, respectiv 0,80 de lei. O factură de până la 300 de kwh consum, se achită cu 0,80 de lei primii 255 de kwh, iar diferenţa cu preţul din contract, indiferent cât de mare este acesta. În schimb, cei care consumă peste 300 de kwh plătesc pentru toată cantitatea preţul din contract, adică 1,3 lei pe kwh.

Specialiștii spun că există soluții ca țara noastră să producă mai multă energie electrică.

,,România ar trebui să se concentreze puternic pe hidroenergie și datorită, pregătirilor specifice care trebuie întreprinse pentru a contracara schimbările climatice. Acestea sunt evidente, în ultimii 20 de ani fiind tot mai dese și tot mai lungi perioadele secetoase, dar și existanța cantităților tot mai mari de precipitații căzute într un interval scurt de timp. Această situație indică că mult dorita Independență Energetică, nu este doar un mit, teoretic ea poate fi atinsă, fără a afecta securitatea României.”, este de părere Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Codul fiscal majorarea tarifele la energie

Prețurile la energie ar putea să crească din această iarnă, iar românii să primească facturi mai mari de plată, în urma majorării taxei pe valoarea adăugată, de la 5% la 9%.

”Orice măsură vom primi la minister, o vom analiza cu atenție. Deocamdată sunt discuții vehiculate parțial în spațiul public, sunt negocieri”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

România, cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din UE

Cele mai mari creșteri la energia electrică în 2022 au fost înregistrate în: România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost în Luxemburg (+3%). %), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (10,8 EUR la 100 kWh), Bulgaria (11,5 EUR) și Malta (12,8 EUR) și cele mai ridicate în Danemarca (58,7 EUR), Belgia (44,9 EUR). ) și Irlanda (42,0 €).

Directiva privind eficienţa energetică, adoptată

Consiliul UE a adoptat, noi norme vizând reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, însă statele membre vor beneficia de flexibilitate în atingerea obiectivului, informează un comunicat de presă al preşedinţiei spaniole.

Statele membre vor asigura în mod colectiv o reducere a consumului final de energie cu cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu previziunile privind consumul de energie pentru 2030 efectuate în 2020. Aceasta înseamnă o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 de milioane de tone echivalent petrol şi de 993 de milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar.

Formula pentru calcularea contribuţiilor naţionale în vederea atingerii obiectivului va fi orientativă, cu posibilitatea de a se abate de la aceasta cu 2,5%. Comisia va calcula dacă toate contribuţiile însumează obiectivul de 11,7% şi, în caz contrar, va emite corecţii ale contribuţiilor naţionale care sunt mai mici decât ar fi fost în cazul utilizării formulei (aşa-numitul mecanism de reducere a decalajelor). Formula se bazează, printre altele, pe intensitatea energetică, pe PIB-ul pe cap de locuitor, pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi pe potenţialul de economisire a energiei.

În ciuda planului de a fi dezvoltată energia regenerabilă, țara noastră face pași mărunți spre această zonă, în schimb Guvernul nu reușește să refacă tarifele privind energia electrică, care în momentul de față este scumpă cu tot cu prețul plafonat.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă