30.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSănătateExperții se apropie de descoperirea cauzelor unei afecțiuni dureroase de care suferă...

Experții se apropie de descoperirea cauzelor unei afecțiuni dureroase de care suferă vedete precum Lady Gaga și Selena Gomez

Oamenii de știință au încercat de mult timp să descopere ce anume declanșează apariția lupusului eritematos sistemic, cunoscut mai simplu ca lupus. Acum, se pare că se apropie.

Afecțiunea, de care suferă și Selena Gomez, Lady Gaga și Nick Cannon, determină sistemul imunitar al corpului să atace în mod greșit țesutul sănătos.

Însă cercetătorii din China cred acum că expunerea pe termen lung la poluarea aerului „poate crește riscul de a dezvolta lupus”, notează Dailymail.

Dr. Yaohua Tian, expert în poluanți atmosferici și boli cronice la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong și coautor al studiului, a declarat:

Studiul nostru oferă perspective cruciale asupra contribuției poluării aerului la bolile autoimune.

Pacienții cu această afecțiune suferă adesea episoade în care simptomele, cum ar fi durerea articulară și musculară, oboseala extremă și erupțiile cutanate, se agravează.

Aceste episoade pot dura săptămâni sau chiar mai mult.

În noul studiu, cercetătorii chinezi au urmărit 460.000 de pacienți și au descoperit că 399 de persoane au fost diagnosticate cu lupus pe o perioadă de 12 ani.

De asemenea, au fost evaluate nivelurile medii ale a șase poluanți din apropierea locuințelor acestora.

Acestea au inclus PM2.5 — particule cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri — dioxidul de azot (NO2), oxidul de azot (NOx) și dioxidul de sulf (SO2).

Toate cele patru au fost legate de probleme de sănătate precum bolile de inimă și demența.

Aceste particule, emise de gazele de eșapament ale mașinilor, produsele de curățare și sobele pe lemne, printre altele, pot fi atât de mici încât ajung adânc în plămâni și în fluxul sanguin.

Cercetătorii au constatat un risc de 1 la 1.000 de a dezvolta lupus în rândul celor expuși la cele mai ridicate niveluri de NO2 și doar 0,075 la 1.000 în rândul celor expuși la cele mai scăzute niveluri.

Lupus afectează mai mult de 1,5 milioane de persoane în SUA. Până la acest nou studiu, cauzele acestei boli erau neclare. Lupusul poate duce la leziuni care pun în pericol viața mai multor organe, inclusiv rinichii, creierul și inima.

Potrivit autorilor studiului, tratamentele existente nu reușesc adesea să controleze boala și au efecte secundare neintenționate de reducere a capacității sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.

În Marea Britanie, aproximativ una din 50.000 de persoane suferă de această afecțiune.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă