5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialEXCLUSIV. Povestea inedită a măștilor de protecție cu mustață. Nimeni nu se...

EXCLUSIV. Povestea inedită a măștilor de protecție cu mustață. Nimeni nu se aștepta la asta!

Am aflat povestea măștii cu mustață pe care au purtat-o voluntarii Asociației Tradiția Militară în timpul defilării pe sub Arcul de Triumf! Președintele organizației, Mircea Stoica, ne-a povestit cum i-a venit ideea care a stârnit zâmbetele tuturor celor prezenți la festivitate.

La parada militară de la Arcul de Triumf, organizată cu prilejul Zilei Naționale a României, au participat aproximativ 1.500 de soldați români și străini. Printre aceștia, și 19 voluntari ai Asociației Tradiția Militară care, deși puțini la număr, s-au remarcat imediat. Ei au defilat purtând măști de protecție cu mustață.

Mască de protecție cu mustață
Măștile de protecție imprimate cu mustăți au făcut deliciul publicului. Mircea Stoica se află în fața micului pluton

Povestea din spatele măștilor cu mustață

„Masca noastră a avut în acest an un design special. După cum se știe, cu toții am fost obligați să purtăm mască de protecție împotriva Covid -19. Și ne-a venit o idee. Ce-ar fi să avem un design care să te ducă și el cu gândul către acele timpuri din Primul Război Mondial? Așa că ne-am gândit la o mustață! Puțini știu că, în acea perioadă a anilor 1914-1918, soldații români erau cu toții obligați să poarte mustață sau barbă. Nu și-o puteau da jos decât cu aprobarea superiorilor. Așa erau timpurile. Era o prevedere în regulamentul de Garnizoană și nimeni sub nici o formă nu o putea încălca. Regula s-a păstrat până când soldații au început să folosească măști de gaze, iar barba îi cam încurca”, ne-a declarat președintele Asociației Tradiția Militară, Mircea Stoica. „Atunci trebuiau să ceară aprobare dacă voiau să-și lase mustăți”, mai spune el.

mască de protecție cu mustață
Voluntarii Asociației Tradiția Militară și-au cumpărat uniformele din banii lor

Mircea Stoica: „O uniformă completă ajunge la peste 1000 de euro”

Soldații voluntari care fac parte din Asociația Tradiția Militară au uniforme realizate pe comandă și le-au procurat plătindu-le din propriul lor buzunar. „O ținută completă costă peste 1000 de euro”, ne mai spune Mircea Stoica, cel pe care l-am putut vedea în fruntea micului detașament, defilând, miercuri, pe sub Arcul de „Triumf. „Dar noi nu avem doar o singură ținută, căci acoperim o perioadă mare a istoriei, încadrată între anii 1806-1947. Avem, prin urmare, cinci ținute din Primul Război Mondial și în jur de opt ținute din al Doilea Război Mondial.

mască de protecție cu mustață
Soldații voluntari, în timpul repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie

Colonelul Mircea Stoica a defilat alături de soldații săi la parada militară organizată de 1 Decembrie la București și ne-a spus că urmează si alte evenimente. Micul detașament ar putea să fie prezent anul viitor la parada din 24 ianuarie. „Încă nu știm ce va fi. Anul trecut nu am participat din cauza pandemiei. Dar, pentru că nu am știut din timp, noi ne-am confecționat încă de pe atunci măștile cu mustață. De purtat însă, le-am purtat prima oară la parada din acest an, de pe Dealul Mitropoliei, cu ocazia zilei de 24 ianuarie.

mască de protecție cu mustață
Micul detașament de voluntari a trecut pe sub Arcul de Triumf

La ceremonia de azi,de la Arcul de Triumf, colonelul Stoica a fost urmat de 4 vânători de munte, un grănicer care a ținut portdrapelul, un vânător pedestru cu pușcă și platoșă de oțel și militari de infanterie. Din Asociația Tradiția Militară fac parte peste 40 de persoane, deși azi au participat la ceremonii doar 19. „Din cauza pandemiei mi s-a spus să reducem numărul de participanți”, a mai precizat colonelul.

Cine sunt voluntarii Asociației Tradiția Militară?

Sunt niște oameni pasionați de istorie care încearcă să ducă mai departe tradiția militară. Asociația Tradiția Militară, (ATM) face parte din cel mai vechi nucleu de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, este prima organizaţie de profil înscrisă oficial şi reprezintă ţara la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare din anul 2009, scrie pe pagina de Facebook a organizației. 

Detașamentul Asociației Tradiția Militară face aproape săptămânal stagii de instrucţie militară, de front şi tactică, conform regulamentelor şi uzanţelor din timpul epocilor evocate, după 7 regulamente diferite, aşa încât evoluţiie sale să constituie o reprezentare fidelă a istoriei militare.

SURSA FOTO: Asociația Tradiția Militară/FACEBOOK

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă