20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV: Nicușor Dan vede problemele de la clădirea-bombă cu ceas din centrul...

EXCLUSIV: Nicușor Dan vede problemele de la clădirea-bombă cu ceas din centrul Capitalei și atât

Administrația publică locală condusă de primarul general Nicușor Dan recunoaște problemele semnalate de “România liberă” la un imobil situat chiar în Centrul Istoric al Capitalei, dar nu ia măsuri, aruncând întreaga responsabilitate în curtea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Publicația noastră a dezvăluit lucrările ilegale desfășurate la un imobil de pe Strada Popa Tatu din Capitală, la numărul 66, inclusiv la rețelele de alimentare cu gaze naturale, electricitate și apă.

Au fost raportate scurgeri de gaze, iar mutarea tuturor rețelelor de utilități într-un canal, suprapuse, a transformat locația într-o “bombă cu ceas”, după cum avertizează vecinii.

Primăria Municipiului București (PMB) lasă însă de înțeles că a constat ilegalitățile, de mult timp, dar că acum nu mai poate face nimic.

Ce spune PMB

“Menționăm că pe parcursul anului 2023 poliția locală a făcut mai multe verificări, semnalând lucrări fără AC la adresa ce face obiectul acestei cereri. Reprezentanții Serviciului Control Disciplina în Construcții din cadrul Direcției Control – Direcția Generală de Poliție Locală și Control, au efectuat mai multe deplasări în teren, la imobilul din str. Popa Tatu nr. 66, sector 1, încă din anul 2012”, precizează PMB, într-un răspuns oficial pentru “România liberă”.

Inaugurarea lucrărilor de consolidare a unei clădiri rezidenţiale multifamiliale, din fonduri PNRR, în București, 4 martie 2024. Inquam Photos / George Călin

Reprezentanții administrației publice locale mai precizează că Tudora Ocnaru, cea care a semnat autorizațiile de construcție pentru adresa respectivă, după ce au fost déjà operate lucrări ilegale, “nu mai este salariata Primăriei Municipiului București începând din data de 13.03.2021”.

Constatările controlului de la primărie

Primăria Capitalei ne-a prezentat constatările Serviciului Control Disciplina în Construcții:

La imobilul din str. Popa Tatu nr. 66, Lot A:

Lucrările de construire la această locație, au fost începute în baza Autorizaţiilor de Construire numerele 626/1097262/14.09.2012 și  231/1319165/23.04.2015 emise de Primăria Municipiului Bucureşti, cu menţiunea că acestea au fost oprite;

Pentru construcţiile existente pe teren, Primăria Municipiului Bucureşti a emis Autorizaţia de Desfiinţare nr. 377/1424288/30.09.2016, în care se stipulează faptul că:”se autorizează desființarea integrală a celor două corpuri de construcții existente pe teren Corp C1 și Corp C2, în condițiile în care acestea au fost deja afectate de lucrările de construcții executate în baza (….)” autorizațiilor de construire mai sus menționate;

Întrucât execuţia lucrărilor de construire a fost întreruptă pe o perioadă îndelungată (peste limita de valabilitate a autorizaţiei de construire) Primăria Municipiului Bucureşti a emis Certificatul de Urbanism nr. 932/1470229/02.08.2017 pentru: “construirea unei locuințe unifamiliale în regim de înălțime S+P+1E+M (cu păstrarea subsolului existent pe teren), refacere împrejmuire teren și organizare execuție lucrări”, document solicitat de către proprietarul de la acea dată.

Având în vedere că lucrările de construire au fost oprite la stadiul fizic constatat în anul 2018, s-a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții – Inspectoratul Regional în Construcții București-Ilfov, să analizeze acest caz și să dispună de urgență măsurile ce se impun, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 – privind calitatea în construcții, cu modificările şi completările ulterioare.

Menţionăm faptul că, reprezentanţii direcţiei noastre nu sunt abilitaţi în aplicarea prevederilor Legii nr. 10/1995 – privind calitatea în construcții, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art.33 din legea mai sus menţionată reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii “răspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, precum şi de constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege şi, după caz, de oprirea lucrărilor realizate necorespunzător”.

La imobilul din str. Popa Tatu nr. 66, Lot B:

Ca urmare a verificărilor efectuate la această locație, s-a constatat că, au fost executate lucrări de construire încălcându-se prevederile Autorizației de Construire nr. 248/1058098/23.04.2012, emisă de către Primăria Municipiului Bucureşti.

Precizăm faptul că lucrările ce au reprezentat modificări față de autorizația de construire menționată anterior au făcut obiectul sesizării organelor de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, ce a dispus prin Ordonanţa în anul 2013: „Neînceperea urmării penale (…) sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. și ped. de art. 24 Lit.a) din Legea nr. 50/1991”, soluție menținută de către Judecătoria Sectorului 1 București – Secția Penală, în ședința din camera de consiliu din data de 03.09.2018”.

Printre lucrările neautorizate realizate la imobilul de pe Strada Popa Tatu, numărul 66, din Centrul Istoric al Capitalei, se numără și mutarea rețelelor de utilități publice (gaze naturale, electricitate și apă).

Cablul de alimentare cu electricitate, conducta de gaze și cea de apă au fost amplasate în același canal, una sub cealaltă.

Se poate observa și apă curgând în același canal.

De menționat că la adresă au fost înregistrate, în urmă cu câteva luni, și scurgeri de gaze.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă