7.3 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalErdogan: Nu există "nici o problemă care să nu poată fi rezolvată"...

Erdogan: Nu există “nici o problemă care să nu poată fi rezolvată” între Turcia şi Grecia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu există “nici o problemă care să nu poată fi rezolvată” între Turcia şi Grecia, în timpul primei sale vizite oficiale din 2017 la Atena, după ani de tensiuni între cele două ţări, relatează AFP şi Reuters, preluat de agerpres.ro.

“Nu există nici o problemă între noi care să nu poată fi rezolvată. Pentru a face acest lucru, este suficient să acţionezi cu bune intenţii, să te concentrezi pe o viziune de ansamblu”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Grecia şi Turcia au convenit joi să-şi reînnoade relaţiile, stabilind o foaie de parcurs menită să inaugureze o nouă eră a legăturilor dintre cei doi aliaţi NATO, însă cu o istorie lungă de tensiuni, notează Reuters.

Într-o vizită de referinţă a preşedintelui turc în Grecia, liderii celor două ţări au convenit să se concentreze pe continuarea relaţiilor de bună vecinătate, să menţină deschise canalele de comunicare, să crească volumul schimburilor comerciale şi să lucreze la problemele care i-au îndepărtat, mai ales asupra Mării Egee.

Aliaţii NATO au fost de acord să crească volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari, iar Erdogan a subliniat că ambele ţări ar putea beneficia de pe urma reuniunilor la nivel înalt organizate anual.

“Geografia şi istoria au dictat că trăim în vecinătate. Însă simt o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a aduce cele două ţări una lângă cealaltă, aşa cum sunt graniţele noastre”, a spus premierul elen Mitsotakis.

Grecia şi Turcia se află în conflict de zeci de ani cu privire la diverse chestiuni, inclusiv unde încep şi se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolarea Mării Egee şi Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Adoptând un ton mai optimist, Erdogan a spus anterior că cele două ţări ar trebui să se concentreze pe aspectele pozitive şi mai puţin pe cele negative.

“Va fi mult mai benefic pentru viitor dacă privim lucrurile din perspectiva paharului pe jumătate plin”, a spus Erdogan în timpul unei întâlniri anterioare cu preşedinta elenă Katerina Sakellaropoulou.

Premierul Greciei s-a întâlnit cu Recep Erdogan pentru a relansa relațiile dintre cele două țări

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a avut o întâlnire de aproximativ o oră cu Recep Erdogan la Vilnius, în Lituania, cu ocazia summitului NATO pentru a relansa relațiile dintre cele două țări.

La finalul întrevederii, premierul Greciei a declarat că a stabilit să fie menţinute contactele la nivel înalt între Atena şi Ankara.

“Problemele noastre nu au fost rezolvate în mod magic. Dar întâlnirea de astăzi a confirmat intenţia mea şi intenţia preşedintelui Erdogan de relansare a relaţiilor dintre Grecia şi Turcia”, a afirmat Kyriakos Mitsotakis, citat de agenţia The Associated Press, potrivit newsflash.ro.

Premierul Greciei și Erdogan au avut o întâlnire pentru relansarea relațiilor dintre cele două țări, o reuniune urmând să aibă loc la Salonic

Delegaţii guvernamentale din Grecia şi Turcia urmează să organizeze o reuniune, în toamnă, în oraşul grec Salonic, a precizat Kyriakos Mitsotakis.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă