2.9 C
București
marți, 18 martie 2025
AcasăPoliticăEmil Hurezeanu discuții cu Joseph Keith Kellogg Jr, emisarul lui Trump: Bazele...

Emil Hurezeanu discuții cu Joseph Keith Kellogg Jr, emisarul lui Trump: Bazele americane din România să fie consolidate

Emil Hurezeanu, ministrul de Externe, a declarat joi seara, la Antena 3 CNN, că a vorbit cu Joseph Keith Kellogg Jr., asistentul președintelui Trump și emisarul special al SUA pentru Rusia și Ucraina, despre prezența trupelor NATO în România.

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că scuturile de apărare anti-aeriană amplasate de SUA în România și Polonia, inclusiv cel de la Deveselu, reprezintă o amenințare pentru Rusia.

În contextul negocierilor cu președintele american Donald Trump, liderul de la Kremlin își menține opoziția față de aceste sisteme.

Ministrul Emil Hurezeanu a discutat pe această temă cu Keith Kellogg, emisarul special al SUA, subliniind că obiectivul este menținerea și chiar întărirea bazelor NATO din regiune.

„Vor avea nevoie de un spațiu de securizare la frontiera cu Ucraina, pe aliniamentul flancului răsăritean, în care bazele americane, iar asta a fost un subiect al discuției cu Keith Kellogg, bazele americane din România să nu-și piardă importanța, dimpotrivă, să fie consolidate.

A fost o discuție la o zi după conversația dintre președinții Trump și Putin. Nu cred că putem vorbi acum de felul în care vor fi acceptate concesii, în așa fel încât el să semene cu ceea ce Bloomberg citează ca fiind dorințele Moscovei.

De altfel, Moscova s-a opus de la început instalării acestui scut anti-rachetă de la Deveselu, are obiecții cu prezența americană în Polonia, în Țările Baltice, sunt neînțelegeri cronice și se vehiculează mult prea multe idei, posibilități”, a declarat Emil Hurezeanu, ministrul de Externe, la Antena 3 CNN.

Care este contextul actual


Vladimir Putin nu și-a abandonat obiectivul său mai larg de a redesena echilibrul de putere în Europa, la trei ani de la invazia Ucrainei, a avertizat serviciul de informații externe al Estoniei în raportul său anual, scrie Bloomberg.

Totodată, instituția a adăugat că solicitarea lui Putin de dinainte de invazie ca NATO să se retragă din Europa de Est rămâne în picioare.

În 2021, Rusia ceruse „garanții de securitate” de la SUA, care includeau retragerea armelor sau a trupelor din țările care au devenit membre ale NATO după 1997, cum este cazul României, care a intrat în Alianță în 2004, și să renunțe la orice activitate militară în Europa de Est, în condițiile în care în România se află scutul de la Deveselu, un sistem de apărare antiaeriană pe care Vladimir Putin l-a denunțat drept o agresiune la adresa Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Aproape 158 de milioane de euro au ajuns la fermieri și beneficiarii investițiilor rurale

Din totalul sumelor alocate, 135,3 milioane de euro provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 22,4 milioane de euro sunt asigurate...

Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, dezvăluie că Putin vrea să ia porturile Ucrainei de la Marea Neagră

Steve Witkoff, emisarul special al administrației Trump pentru Orientul Mijlociu și reprezentantul de facto al lui Donald Trump în discuțiile cu Vladimir Putin, a...

UE dezvăluie rețelele de dezinformare ale Rusiei și Chinei: Hartă publicată de Serviciul European de Acțiune Externă

Uniunea Europeană a făcut publică o hartă detaliată a rețelelor de dezinformare operate de Rusia și China, care includ 2.055 de canale oficiale, instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă