10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalElveția va oferi Ucrainei și Republicii Moldova un ajutor de aproximativ 15...

Elveția va oferi Ucrainei și Republicii Moldova un ajutor de aproximativ 15 milioane de dolari

Guvernul din Elveția solicită legislativului aprobarea de a oferi Ucrainei și Republicii Moldova 140 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 15 milioane de dolari) sub formă de ajutor umanitar suplimentar, informează Reuters.

În comunicatul instituției mai sus amintite este explicat cum va fi împărțit ajutorul: 114 milioane de franci elvețieni vor fi direcționați către Ucraina, în vreme ce 26 de milioane de franci elvețieni vor merge către Republica Moldova.

Aproximativ 18 milioane de persoane din Ucraina – circa 40 % din populație – depind în prezent de ajutor din cauza războiului.

Ajutorul prevăzut în acest pachet de urgență se bazează pe angajamentul Elveției în Ucraina și în Republica Moldova.

Acesta reprezintă un răspuns orientat către nevoile și solicitările ambelor țări în domenii în care Elveția are o expertiză specifică. Liniile de acțiune includ adăposturi pentru școli, reparații la spitale și la infrastructura energetică, împrumuturi mici pentru IMM-urile agricole, deminare, sprijin psihosocial pentru populație și multe altele.

Cele două departamente însărcinate cu cooperarea internațională, DFAE și EAER, sunt responsabile de punerea în aplicare. Acestea contribuie cu 48 de milioane de franci elvețieni din creditele existente. Restul de 92 de milioane de franci elvețieni reprezintă finanțare suplimentară și sunt prezentate, împreună cu primul credit suplimentar, Parlamentului pentru aprobare, potrivit caleaeuropeana.ro.

Elveția va da Ucrainei și Republicii Moldova un ajutor substanțial când se împlinește chiar un an de când Rusia a invadat Ucraina

În ajunul împlinirii unui an de când Rusia a invadat Ucraina, Consiliul Federal a reiterat condamnarea atacului în cei mai fermi termeni și a solicitat încetarea ostilităților și retragerea trupelor rusești de pe întregul teritoriu al Ucrainei.

De asemenea, Consiliul Federal a lansat un apel la respectarea dreptului umanitar internațional. De asemenea, acesta sprijină anchetele penale internaționale pe care le-a lansat Curtea Penală Internațională.

Amintim că Elveția neutră a decis să adopte sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, consolidând impactul acestora. Aceste sancțiuni includ măsuri specifice împotriva a peste 1.300 de persoane și 170 de instituții, înghețarea activelor, numeroase măsuri financiare, interzicerea comerțului cu anumite bunuri, interdicții de intrare și interdicția de a furniza anumite servicii guvernului rus sau companiilor rusești.

Mai mult, începând cu 24 februarie, acest stat a alocat aproximativ 1,3 miliarde de franci elvețieni pentru măsuri de ajutor în favoarea Ucrainei, inclusiv peste 270 de milioane de franci elvețieni pentru a sprijini această țară în cadrul cooperării internaționale și al altor acțiuni, precum și aproximativ 1,035 miliarde de franci elvețieni pentru găzduirea persoanelor din Ucraina care solicită protecție.

De asemenea, guvernul elvețian a oferit asistență umanitară persoanelor afectate de războiul din Ucraina și din țările învecinate. În Elveția, peste 75.000 de ucraineni au primit protecție.

Pentru a deschide perspective de viitor pentru populația ucraineană, Elveția a colaborat, de asemenea, cu guvernul Ucrainei pentru a lansa procesul de redresare politică cu un sprijin larg: În cadrul Conferinței de redresare a Ucrainei de la Lugano din iulie 2022, au fost stabilite principiile de la Lugano în cooperare cu 41 de state și 18 organizații internaționale. Principiile servesc drept fundamente ale procesului de redresare politică.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă