18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSocialJustițieDosarul RODIPET, o rușine pentru justiție. A fost clasat după 16 ani....

Dosarul RODIPET, o rușine pentru justiție. A fost clasat după 16 ani. DIICOT spune că acuzațiile sunt generale – document

Procurorii DIICOT au clasat după mai bine de 16 ani Dosarul Rodipet, pe data de 12 decembrie 2022, anchetă deschisă în 2006 împotriva omului de afaceri libanez Hassan Awdi, care acum se pregătește să ceară noi despăgubiri din partea României, de sute de milioane de euro, pe rolul instanțelor internaționale, potrivit ziare.com.

Hassan Awdi a primit de la DIICOT, pe data de 12 decembrie 2022, Ordonanța de clasare a tuturor acuzațiilor pe care procurorii i le-au adus în Dosarul Rodipet începând cu anul 2006.

Printre cele mai grave erau faptele de constituire de grup infracțional și evaziune fiscală, despre care procurorii spun, după 17 ani, că nu sunt prevăzute de legea penală.

Astfel, Dosarul Rodipet a fost clasat nu neapărat că ar fi intervenit prescripția, ci pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, așa cum reține procurorul în documentul citat când indică temeiul soluției, adică art. 16 aliniat 1, litera b.

„Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: (…) b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Iată ce reține procurorul care a dispus clasarea tuturor acuzațiilor din Dosarul Rodipet prin Ordonanța din 12.12.2022 în dosarul 390/DP/2006:

  • Se constată că în cauză nu există probe care să conducă la concluzia dincolo de orice dubiu rezonabil privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, motiv pentru care se ca dispune clasarea în temeiul art. 16 alin. 1 litera b) față de Awdi Hassan, Awdi Mehdi, Baaklini Said, Bassam Istanbouly (…).
  • Reținem că în raportul de expertiză (obiectivul nr. 16) s-a arătat că acest contract „nu a fost în evidențele contabile (…) cauzând un prejudiciu (…) prejudiciu pe care nu îl putem determina la data prezentei din cauza lipsei informațiilor și datelor privind sumele datorate și plătite către autoritățile locale pentru terenuri și chioșcuri”.
  • Or, reținând că infracțiunea de evaziune fiscală este o infracțiune de prejudiciu, lipsa acestuia conduce la neîndeplinirea condițiilor de tipicitate ale acestei infracțiuni. În atare condiții, se va dispune clasarea în temeiul art. 16 alin. 1 litera b).
  • Cu privire la acuzația de (…) „rostogolire” a creanțelor existente între firmele controlate în vederea ascunderii bunului ori a sursei impozabile (…) din dispozițiile lui Awdi Hassan (…) reținem că, potrivit considerentelor ordonanței, scopul acestor contracte nu a fost acela de a diminua obligațiile fiscale datorate statului (infracţiunea de evaziune fiscală având ca formă de vinovăție intenția directă calificată prin scop), ci de stingere a sumelor pretins datorate societății Network Press Concept SA.
  • Or, în lipsa unor consecințe fiscale (prejudiciu), nu poate fi reținută comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
  • În cauză, probatoriul administrat nu conține probe din care să rezulte în mod neechivoc consensul între Awdi Hassan, Bădeanu Iordan, Awdi Mehdi, Istanbouly Bassam (…) în sensul de a-și alătura eforturile pentru a se constitui în grupare, a se supune unei discipline și a acționa potrivit unui plan bine conturat în vederea realizării scopului infracțional.
  • De altfel, nici acuzația privind comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat nu a fost expusă punctual, cu privire la fiecare dintre suspecți (constând în acțiunile fiecăruia dintre inculpați ce ar putea fi circumscrise noțiunilor de inițiere/constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, precum și modalitatea de funcționare, practicile, regulile de acțiune și eventualele roluri îndeplinite de fiecare dintre membri), ci într-o manieră generală, prin raportare exclusiv la infracțiunile ce au intrat în scopul grupului.
  • Or, chiar în ipoteza întrunirii condițiilor necesare pentru tragerea la răspundere pentru comiterea infracțiunilor ce au intrat în scopul grupului, în sarcina autorilor acestora nu mai poate fi reținută și infracţiunea de constituire de grup infracțional organizat, întrucât aceasta nu poate fi dedusă doar din pretinsa participare la săvârșirea infracțiunilor ce au reprezentat chiar scopul grupări și nici nu poate fi echivalată cu acesta (…)
  • În atare condiții, în temeiul art. 16 aliniatul 1 litera b) CPP se va dispune clasarea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat”, se arată în Ordonanța de clasare.

Cum a început totul?

Societatea de distribuție a presei Rodipet este de mai mulți ani în centrul unui scandal internațional. Afaceristul libanez Hassan Awdi a preluat compania de stat în anul 2003, apoi a devalizat-o, potrivit DIICOT. Conform procurorilor, Awdi a produs pagube în valoare de 35,5 milioane de euro. Afaceristul nu și-a îndeplinit promisiunile făcute la privatizare, astfel că în anul 2009 statul redevine acționar majoritar al Rodipet. Tot din 2009, compania a intrat în insolvență.

Între timp, Hassan Awdi a dat în judecată statul român și a câștigat la Tribunalul Internațional de la Washington (ICSID), instituție care judecă spețe legate de conflicte în domeniul investițiilor. Astfel, în anul 2015 statul român a plătit daune de 48,7 milioane de lei, pe motiv că a executat gajul asupra acţiunilor deţinute de libanez şi a reziliat contractul de privatizare a Rodipet. ICSID a aprobat însă doar o mică parte din totalul daunelor solicitate de Awdi, respectiv peste 447 milioane de euro, respingând drept nefondate restul pretențiilor sale.

Hassan Awdi a fost condamnat definitiv în anul 2014 la 8 ani de închisoare într-un alt caz, respectiv Dosarul CFR Mesagerie. Awdi nu a făcut închisoare, deoarece s-a refugiat în Liban.


Ulterior a mai dat o dată statul român în judecată în cazul Rodipet, iar acum cere daune de 650 de milioane de euro.



Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...

Prongnoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în intervalul 29 aprilie – 12 mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pe regiuni, valabilă în intervalul 29 aprilie - 12 mai 2024. Astfel,...
Ultima oră
Pe aceeași temă