16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGroparii presei, anchetaţi pentru spălare de bani

Groparii presei, anchetaţi pentru spălare de bani

Libanezul Mehdi Awdi care, alături de fratele său Hassan, este patronul unui holding  de peste 70 de firme – multe fantomă – a fost ridicat ieri dimineaţă de la vila sa din Capitală de forţele speciale ale DIICOT şi dus la Parchetul Gene­ral pentru audieri. Alături de Mehdi Awdi  au fost luaţi de acasă alţi şase colaboratori – patru libanezi şi doi români.

Grupul de criminalitate organizată al fraţilor Awdi este acuzat de spălări de bani,  evaziune fiscală, delapidarea activelor Rodipet SA şi asociere pentru săvârşirea acestor infracţiuni. Prejudiciul creat statului numai prin devalizarea RODIPET este de 35,5 milioane de euro. Instrumentarea cazului a fost începută anul trecut de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, în colaborare cu SRI, sub îndrumarea procurorilor DIICOT.

Probele sunt reprezentate de documentele de contabilitate ale celor peste 70 de firme, ridicate ieri de anchetatori în timpul celor 36 de percheziţii domiciliare din Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov. Aseară, percheziţiile nu se terminaseră.

Firme-fantomă care ating siguranţa statului

Din documente ar rezulta faptul că fraţii Awdi au înfiinţat zeci de firme, multe dintre ele fantome în paradisuri fiscale, pentru devalizarea activelor statului pe care le-au adjudecat în cadrul procesului de privatizare, spun surse judiciare. Spre exemplu, prin metode de tip suveică, fraţii Awdi ar fi înstrăinat activele  RODIPET SA – imobile, terenuri, maşini – iar cu banii ar fi plătit servicii inexistente  către  firmele controlate tot de către ei. Cu o parte din bani, şefii grupării  au cumpărat diverse active atât în România, cât şi în străinătate, în special în Liban. O altă parte din bani a fost  externalizată către firmele familiei Awdi din Liban sau din paradisul fiscal Delaware (SUA), tot ca plăţi pentru servicii fictive, spun anchetatorii. Potrivit surselor noastre, când au devalizat SC RODIPET SA (actual SC NET­WORK PRESS CONCEPT SA) fraţii Awdi şi membrii grupului au avut reprezentarea că săvârşesc infracţiuni, motiv pentru care se va solicita arestarea preventivă. Acest tip de infracţiuni, dacă sunt săvârşite prin firme-fantomă din ţară şi străinătate (cum este cazul fraţilor Awdi), pot aduce atingere siguranţei financiare a statului, mai ales în perioadă de criză, aşa cum este acum, iar SRI, care a monitorizat cazul, l-ar fi informat şi pe preşedin­tele CSAT, Traian Băsescu, susţin surse judiciare. Încă nu am aflat cum a fost posibilă plecarea lui Hassan Awdi în Liban, cu toate că era monitorizat de serviciile secrete.

Sechestru pe hoteluri

Pentru recuperarea prejudiciilor, anchetatorii au pus sechestru pe cinci hoteluri,  şi anume pe „Caraiman” din staţiunea Mamaia, „Orlado” din staţiunea Venus de pe litoral, precum şi pe hotelurile bucureştene „Kogălniceanu”, „Colentina”, „Gara Filaret”. De asemenea, au fost puse sub sechestru asigurător 20 de apartamente, mai multe terenuri agricole şi intravilane, precum şi peste 160 de maşini şi utilaje agricole sau de construcţii.

Potrivit documentelor din dosar, plângerea a fost făcută de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care a anulat contractul de privatizare deoarece fraţii Awdi nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate în contractul de privatizare. Numai că AVAS  a preluat RODIPET-ul golit  de active şi plin de datorii, motiv pentru care a sesizat Parchetul.

Privatizare „de succes”

Fraţii Awdi au preluat RODIPET în decembrie 2003, de la APAPS-ul (acum AVAS) condus de pesedistul Ovidiu Muşetescu, în prezent decedat. Înainte de vânzarea RODIPET, din consiliul de administraţie al acestei societăţi de stat ar fi făcut parte membri de marcă ai PSD, respectiv  Cosmin Guşă (pe atunci secretar general al PSD), Sorin Teşu (şeful de cabinet al premierului Adrian Năstase), Ovidiu Ştireanu (consilier al preşedintelui Ion Iliescu), Petre Sălcudeanu (fost parlamentar PSD).

În anul 2004, conducerea APAPS s-a schimbat, iar noul şef al instituţiei, Mircea Ursache, ar fi semnat vânzarea către fraţii Awdi şi a terenurilor pe care erau amplasate chioşcurile RODIPET din toate localităţile ţării. După privatizare, APAPS nu a mai urmărit dacă fraţii Awdi (care au primit facilităţi fiscale în valoare totală de 48,46 milioane lei) fac investiţiile promise în contractul de privatizare. În absenţa controalelor postprivatizare, fraţii Awdi, prin complicii lor, au devalizat RODIPET prin încheierea unor contracte de împrumut, de consultanţă, de reprezentare, de vânzare, de prestări servicii, total defarabile RODIPET, dar  în avantajul altor firme controlate tot de fraţii Awdi, spun anchetatorii.

Lovituri date presei

Printr-o suveică de firme şi tot felul de inginerii financiare, clanul Awdi a reuşit să acumuleze datorii de milioane de euro către toate trusturile de presă centrale, cărora nu le-a mai dat banii pe ziarele vândute. „Rodikiosk”, firma care a preluat activitarea de difuzare de la fostul Rodipet, are 50 de acţiuni în instanţă din cauza datoriilor. Toate trusturile centrale de presă au apelat la instanţă pentru a-şi recupera datoriile de milioane de euro de la Rodikiosk.

Suveica „Rodikiosk”

Conform istoricului obţinut de la Registrul Comerţului, Rodikiosk a fost înregistrată pe 18 februarie 2008, sub numele iniţial de Azuga Project SRL. Acţionarii Azuga Project erau Hassan Awdi, cu 5%, şi societatea libaneză Baalbeck Tourism Sarl, cu 95%. Pe 25 septembrie 2008, Azuga Project îşi modifică denumirea în Rodikiosk, moment în care Hassan Awdi devine administratorul firmei. O lună mai târziu, Hassan Awdi se retrage din firmă, cesionând cele 5% din acţiuni către firma Hot Shares Sarl, din Liban, Beirut.

După ce firma a intrat în insolvenţă, acţionariatul societăţii a fost modificat din nou: Hassan Awdi s-a retras din firmă din toate funcţiile, iar acţiunile firmei Baalbeck Tourism Sarl au fost cesionate firmei Street Corner SRL. Conform Registrului Comerţului, firma Street Corner SRL este deţinută 100% de către Enterprise Business Consultant Inc., care are sediul central în SUA, în statul Delaware.

Trebuie menţionat că toate firmele din România ale clanului Awdi au sediul în aceeaşi clădire de pe strada Horia, Cloşca şi Crişan, din oraşul Otopeni, judeţul Ilfov.

Firma care datorează trusturilor centrale de presă milioane de euro a reuşit performanţa incredibilă să declare statului român că, în anul 2008, a avut cifră de afaceri 0 şi venituri de doar 78 de lei. Rodikiosk are datorii numai faţă de Medien Holding – grupul care editează România Liberă – de peste 1,4 milioane de lei, adică în jur de 358.000 de euro. 

Topul datornicilor R.L.

Nu numai clanul Awdi a contribuit la problemele financiare ale trusturilor de presă. Există şi alte firme care au datorii consistente la companiile mass-media. Multe dintre ele au restanţe şi la Medien Holding, care editează România Liberă. Iată-le pe cele mai importante şi sumele datorate:

 

1 Rodikiosk = 1.065.774 lei

Acţionari:

5% Hot Shares Sarl

95% Street Corner SRL, firmă deţinută de Enterprise Business Consultant Inc (cu sediul în SUA, Delaware)

2 Network Press Concept = 366.916 lei

Acţionari:

0,2% Bassam Raymond Istambouly (născut în Zahle, Liban)

32,9% Magnar Two SRL

15,9% Yourhotels SRL 

51% AVAS

3 General Trading & Tour SRL = 206.100 lei

Acţionar:

100%  Alexandru Ioan Danciu

4 Impact EC2 = 186.137 lei

Acţionar:

100% Ciprian Ene

5 General Media Group = 181.478 lei

Acţionari:

50% Grigore Pînzaru 

50% Victor Ciobanu 

6 Olympus Invest = 151.187 lei

Acţionari:

50% Mihai Romeo 

50% Anda Daniela Timbala

7 Kom Servicii de Publicitate = 108.800 lei

Acţionar:

?% Antoaneta Adriana Malmesi (firma şi-a schimbat între timp numele de trei ori şi este acum în procedură de insolvenţă)

8 Inedit Consulting = 104.916 lei

Acţionar:

100% Morse Continental Inc., SUA, Delaware

9 Eco-Media Business = 85.425 lei

Acţionari:

20% Horaţiu Rădulescu

80% SC Eco Construct SRL

10 Total Turism Press = 81.046 lei

Acţionari:

50% Victor Marian Rădulescu

50% SC Paralela 45 Turism SRL

11 News Imperio Company = 79.144 lei

Acţionar:

100% Mariana Luminiţa Ioniţă

12 Casa Nik = 62.875 lei

Acţionari:

50% Costin Marius Nistor

50% Nova Haus Construct SRL

13 Daz Publishing = 50.000 lei

Acţionari:

55% Daniela Cercelaru

45% Ana Cezarina Jantea

14 Compania Populară de Leasing = 48.150 lei

Acţionari:

17% Elena Mihaela Botea

20,76% Georgeta Călin

54% Armean Călin

4% Cooperativa de Credit Banca Populară Română

4% Compania Internaţională de Asigurări 

0,24% Interbrok SA

15 Times Trading = 39.215 lei

Acţionar:

100% Platform Invest & Trade Inc, din Seychelles

16 Interpress Sport = 37.895 lei

Acţionari:

52% Mihai Radu Nicolici, 48% Dan Bondari

17 Pelicanul GSM SRL = 34.283 lei

Acţionari:

95% Mihai Victor Ghisa

5% Oana Sanda Ghisa

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă