14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăPoliticăDosarul Pițurcă, probleme de securitate națională. Iohannis nu are nicio reacție

Dosarul Pițurcă, probleme de securitate națională. Iohannis nu are nicio reacție

A trecut mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului cu măștile din pandemie, în care sunt implicați fostul selecționer Victor Pițurcă, fiul acestuia și cel mai important directorul Romarm, o companiei care se ocupă de producerea de armament în țara noastră, ceea ce îl implică și pe președintele Iohannis, care este șeful armatei și al apărării, doar că de la Cotroceni nu a venit nicio reacție.

Klaus Iohannis ar fi trebuit să aibă măcar un comentariu cu privire la scandalul Romarm, o companiei care se ocupă de producerea de armament, fiind principalul furnizor românesc de tehnică de apărare, doar că probabil șeful statului ori este plecat și ocupat cu politica externă a țării noastre, ori subiectul nu mai ține de portofoliul său de șef al armatei și apărării naționale.

Ne amintim că pe 16 martie 2020 în care Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful Consiliului de Administrație al Romarm căuta o hală în care să se instaleze echipamente pentru producția de măști. De achiziție s-a ocupat chiar directorul Romarm, Gabriel Țuțu, instalat tot de Popescu, care a atribuit în timp record, contractul unei firme din China.

Gabriel Țuțu este cel care a gestionat toată afacerea prin care Romarm a ajuns să aducă din China utilaje cu care ar fi urmat să producă 8.000 de măști pe oră (fiecare utilaj). Total plată: aproape două milioane de dolari pentru o linie de producție care s-a stricat la scurt timp. Iar măștile care au ajuns să fie fabricate totuși au rămas în depozite, fără ca Romarm să reușească să le vândă.

La DNA au început să ajungă și nume grele printre care și fostul ministrul al economiei Claudiu Năsui care spune că ar fi inițiat procedura de concediere a șefului Romarm, însă aceasta a fost revocată după ce el nu a mai fost ministru al Economiei. Năsui a declarat că Gabriel Țuțu ar fi un protejat al sistemului și al fostului ministru PNL al Economiei, Virgil Popescu, actual ministru PNL al Energiei.

,,Eu am început procedurile de demitere și ele au fost oprite de către cei care au venit după, normal. Uitați-vă cine a fost în Consiliul de Administrație, înainte și după. Nu vreau să folosesc această oportunitate ca un atac politic, am venit doar ca să colaborez. Știți și dumneavoastră cine a fost ministru înainte și cine a fost după, vedeți și cine a numit oamenii și cine a susținut directorul general în fiecare companie de stat.”, a spus Claudiu Năsui.

Gabriel Țuțu, directorul ROMARM, este acuzat de trafic de influență, procurorii susțin că ar fi primit mită 50.000 de lei, reprezentând un comision de 1,5% din profitul uriaș obținut de familia Pițurcă din contractul cu măștile neconforme livrate MApN, de 750.000 de euro.

Ministerul Economiei spune că a solicitat companiei Romarm să trimită o scrisoare către instanţe pentru a clarifica situaţia juridică a directorului general, Gabriel Ţuţu.

“Am solicitat companiei Romarm să trimită o scrisoare către instanţe pentru a clarifica situaţia juridică a domnului Gabriel Ţuţu. În urma răspunsului pe care îl vom primi vom lua deciziile corespunzătoare, urmând să analizăm contractul de mandat şi valabilitatea acestui contract, în această situaţie. Vreau să las instanţele judecătoreşti să decidă asupra acelor contracte. Ce pot să vă spun este că atât subsidiarele companiei Romarm, cât şi compania Romarm au furnizat cu succes pe piaţa internă, dar şi pe piaţa internaţională, produse care sunt apreciate – aşa că în domeniul militar pot să vă spun că avem un nume bun, iar compania Romarm va funcţiona cu Consiliul de Administraţie şi cu conducerea acestei companii fără sincope. Ne vom asigura ca noi, Ministerul Economiei, să luăm deciziile corespunzătoare în funcţie de informaţiile pe care le primim”, a spus Florin Spătaru.

Victor Pițurcă a contestat luni măsura de control judiciar și spune că nu a făcut altceva decât să finanțeze un import de măști care ulterior ajungeau la Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Victor Pițurcă așteaptă să vadă dacă această măsură a controlului judiciar va fi sau nu ridicată. Este foarte posibil ca pronunțarea unui verdict în această solicitare să fie făcută miercuri, până atunci însă, Pițurcă va trebui să se prezinte la secția de poliție de care aparține de două ori pe săptămână.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă