30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul privind alegerile prezidențiale din 2020

Donald Trump cere recuzarea judecătoarei din procesul privind alegerile prezidențiale din 2020

Fostul preşedintele al SUA, Donald Trump, a anunţat duminică că vrea să o recuze pe judecătoarea care urmează să-i supervizeze viitorul proces la Washington pentru că a încercat să inverseze rezultatele la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 şi a favorizat atacul împotriva Capitoliului în 6 ianuarie 2021.

„Eu nu pot în niciun fel să beneficiez de un proces echitabil cu judecătoarea ‘desemnată’ în acest caz ridicol privind libertatea de exprimare şi alegeri corecte”, a scris Trump, ca de obicei cu majuscule, pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

„Toată lumea o ştie, ea înţelege. Noi am cerut imediat ca această judecătoare să fie recuzată pe baze foarte solide şi chiar am cerut o mutare a procesului în afara Washington DC”, a adăugat fostul preşedinte, referindu-se la judecătoarea federală Tanya Chutkan şi la tribunalul capitalei federale americane.

Magistrata Chutkan urmează să prezideze dosarul care îi atrage lui Donald Trump cea de-a treia – şi cea mai gravă – inculpare penală, fiind cunoscută că a condamnat cu severitate susţinători ai fostului preşedinte care au participat la asaltul Capitoliului.

Ea a fost desemnată în mod aleatoriu pentru a superviza acest dosar judiciar istoric care îl implică pe fostul preşedinte, inculpat la 1 august pentru complot împotriva statului în legătură cu tentativele sale de a inversa rezultatul alegerilor în noiembrie 2020.

Fostul preşedinte american a venit la 3 august la Washington să pledeze nevinovat în patru capete de acuzare care îl vizează. La 28 august, el ar urma să cunoască data procesului său, procurorul special Jack Smith, care a anchetat, dorind să vadă cazul judecat “fără întârziere”.

Trump, favorit în alegerile primare ale Partidului Republican în perspectiva scrutinului prezidenţial din 2024, a mai fost inculpat de justiţia federală pentru gestionarea presupus neglijentă a unor documente confidenţiale ale Casei Albe. El este urmărit de asemenea de justiţia statului New York într-un dosar de fraude contabile presupuse a fi legate de plăţi pentru a cumpăra tăcerea unei foste actriţe de filme porno.

Procesele respective ar urma să aibă loc în martie şi mai 2024. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă