8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialJustițieDoi inspectori din cadrul AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA pentru abuz în...

Doi inspectori din cadrul AJPIS Ilfov, reţinuţi de DNA pentru abuz în serviciu

Doi inspectori din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov au fost reţinuţi în această seară de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi a standardelor minime de calitate obligatorii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de joi, a lui Andrei-Cornel Năstase şi a Florinei Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul AJPIS Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii notează în ordonanţă că, în perioada 25 aprilie – 31 mai, Andrei-Cornel Năstase şi Florina Rontescu, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile prevăzute de legislaţia primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce priveşte un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi situat pe raza judeţului Ilfov.

Concret, arată anchetatorii, cei doi ar fi procedat la o „evaluare formală”, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, şi ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului şi a dotărilor din spaţiul cu destinaţia de bucătărie, precum şi problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorităţi publice sau private le-au constatat.

De asemenea, procurorii spun că, deşi ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, cei doi ar fi dat instrucţiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerinţele minime prevăzute de lege.

Cei doi urmează să fie prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă