Papa Francisc a exclus orice deschidere în această problemă
Biserica Catolică globală este împărțită, dacă va permite femeilor să facă slujbe ca diaconi, se arată într-un document al Vaticanului, citat de Reuters.
Papa Francisc a exclus orice deschidere în această problemă, cu câteva săptămâni înainte. Ideea de a acorda femeilor un rol mai mare în Biserica dominată de bărbați, este una dintre problemele dezbătute la un summit al episcopilor, cunoscut sub numele de Sinod. Vaticanul a lansat acest document de lucru, pentru a informa asupra discuțiile de la a doua și ultima sesiune, care va avea loc în octombrie.
O sesiune inițială, neconcludentă, a avut loc anul trecut.
„În timp ce unele Biserici locale cer ca femeile să fie admise în slujirea diaconală, altele își reiterează opoziția”, se spune în document.
Subiectul “femeile diacon” nu va fi pe ordinea de zi a Sinodului. Celibatul preoțesc, un alt subiect controversat pentru o potențială reformă, nu a fost menționat. În schimb, apare în document referirea legată de ”episcopii africani și implicațiile teologice și pastorale ale poligamiei pentru Biserica din Africa”.
Într-un interviu acordat programului „60 Minutes” al postului american CBS, Papa Francisc a răspuns cu un „nu” categoric, atunci când a fost întrebat, dacă este deschis față de ideea femeilor diacon.
Dar a adăugat că femeile jucau adesea roluri asemănătoare diaconului, fără a avea oficial acest titlu.
„Femeile sunt de mare serviciu ca femei, nu ca miniștri”
Papa Francisc
Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM) va aborda o serie de probleme, în cadrul întâlnirii din octombrie, a declarat cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, într-o conferință de presă.
Diaconii, ca și preoții, sunt slujitori hirotoniți și, ca și în preoție, trebuie să fie bărbați în Biserica de astăzi. Femeile diacon au existat în creștinismul timpuriu, dar nu este clar ce rol au avut. Diaconii contemporani pot să nu celebreze Liturghia, dar ei pot predica, învăța în numele Bisericii, pot boteza și ține cununie, slujbe de veghe și înmormântare și chiar pot conduce o parohie.
Documentul Vaticanului a subliniat necesitatea de a „acorda o recunoaștere” femeilor din Biserică, spunând că „în virtutea Botezului, acestea se bucură de egalitate deplină”.