32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalDispută în interiorul NATO: Grecia e nemulțumită de atitudinea Macedoniei de Nord

Dispută în interiorul NATO: Grecia e nemulțumită de atitudinea Macedoniei de Nord

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat marţi, la Washington, îngrijorat de utilizarea repetată a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noul său preşedinte, care ar reveni astfel asupra unui acord între Atena şi Skopje, potrivit barrons.com.

Ţara din Balcani a adăugat „de Nord” la numele său în 2019 pentru a pune capăt unei lungi dispute cu Grecia, după un acord istoric care i-a permis să adere la NATO în 2020 şi urma să deschidă porţile aderării la UE.

Atena şi-a acuzat vecinul că a uzurpat moştenirea istorico-culturală a regiunii greceşti Macedonia, leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

După victoria naţionaliştilor în mai, noul preşedinte Gordana Siljanovska-Davkova a numit de mai multe ori ţara sa „Macedonia”, şi nu „Macedonia de Nord”, provocând reacţii puternice la Atena.

Premierul grec Mitsotakis îngrijorat de folosirea vechii denumiri a statului macedonean

Mitsotakis a indicat marţi, la sosirea sa la Washington unde urmează să participe la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are „îngrijorări serioase” cu privire la aceasta utilizare reducătoare a numelui Macedoniei de Nord de către noul guvern.

„Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie”, a spus el în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale, adăugând că problema numelui Macedoniei de Nord este „nenegociabilă”.

„Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa”, a subliniat premierul elen.

Tensiuni în Balcani. Macedonia de Nord se consideră umilită de Bulgaria, care îi refuză primirea în UE

Bulgaria refuză primirea în UE a Republicii Macedonia de Nord, care, în replică, se consideră „umilită” de Bulgaria.

Intrarea unei țări în UE se face prin consensul membrilor Uniunii Europene. Președintele Macedoniei, Stevo Pendarovski, a declarat că i-a interzis premierului său, Dimitar Kovacevs, să meargă la Bruxelles la reuniunea UE. Acolo, Bulgaria ar urma să folosească dreptul de veto împotriva Macedoniei de Nord.

„I-am indicat premierului Kovacevs să nu meargă la summit-ul de la Bruxelles doar pentru a face poze și pentru a îndura umilința din partea Bulgariei”, a declarat președintele Pendarovski într-un interviu citat de agenția bulgară Novinite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă