13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSocialEducațieDirectorii de școli, lipsă de concurență

Directorii de școli, lipsă de concurență

În cea de-a doua sesiune a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori de școli, concurența este mai mică de un candidat pe loc, dar mulți sindicaliști au refuzat să participe la supraveghere.

Potrivit informațiilor obținute de cotidianul național “România liberă”, numeroși reprezentanți ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, din multe județe, au refuzat să participe ca supraveghetori la proba de interviu a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director și director adjunct din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat, ce a început.

Sindicaliștii care au refuzat să fie supraveghetori la concursul de directori sunt nemulțumiți, potrivit surselor noastre, că, în urma probei scrise, cei mai mulți candidați declarați admiși sunt din rândul celor ce au fost inițial numiți politic.

Era însă o situație previzibilă, deoarece, în majoritatea cazurilor, directorii numiți politic au fost singurii candidați înscriși la concurs.

Concurența la cea de-a doua sesiune de concurs este chiar mai mică decât în prima, desfășurată anul trecut.

Dacă în sesiunea din 2021, concurența a fost de puțin peste un candidat pe loc, acum, la proba de interviu a celei de-a doua sesiuni, este de sub un candidat pe loc.

Peste 1.000 de numiri politice în continuare

Mai exact, pentru cele peste 3.300 de posturi rămase vacante, au fost admiși la proba de interviu 2.039 de candidați, în această sesiune.

Chiar și în situația în care vor fi declarați admiși toți candidații, în urma interviurilor, tot ar rămâne peste 1.000 de posturi neocupate.

Aceste posturi rămase vor fi în continuare ocupate prin delegare, adică pe criterii politice.

Liderii federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar spun că nu au semnale din teritoriu că ar exista membri care refuză să participe la concursul de directori ca observatori.

“Nu avem astfel de informații. Dacă nu vor să participe, e treaba lor. Nu pot fi obligați. Dar, dacă spunem că vrem concursuri corecte, ar trebui să ne implicăm. Nu ar trebui să conteze numele candidatului admis la proba de interviu. Contează doar desfășurarea corectă a concursului. Corectitudinea este responsabilitatea Ministerului Educației”, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Nici conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) nu are semnale că membrii de sindicat nu vor să participe ca supraveghetori la proba de interviu a concursului de directori, după cum ne-au declarat.

În urma probei scrise a concursului au fost înregistrate următoarele rezultate:

  • 2.039 de candidați admiși (71,67%);
  • 806 candidați respinși (28,33%).

După cum preciza ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în actuala sesiune au fost depuse 3.115 dosare, din care 3.082 au fost validate și au permis participarea candidaților la proba scrisă.

Au fost prezenți 2.850 de candidați, 209 au absentat, iar 23 de candidați din 17 județe, aflați în izolare sau carantină la data probei scrise, au solicitat participarea la sesiunea specială programată în acest sens (4 martie 2022).

Doi candidați au fost absenți la evaluarea lucrărilor, iar trei lucrări au fost anulate.

Interviurile vor avea loc în intervalul 16-25 martie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă