11.1 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Din nou tensiuni la granița dintre Kosovo și Serbia. Ce mutare a făcut guvernul sârb

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia s-au amplificat luni după decizia Belgradului de a desfăşura patru vehicule blindate ale armatei sale lângă graniţa cu fosta sa provincie, a conform unui corespondent al agenţiei France Presse.

Nivelul de alertă al armatei sârbe în zona de frontieră cu fosta provincie Kosovo a fost ridicat duminică de la Belgrad. Zona de frontieră a fost survolată de mai multe ori de avioane de luptă sârbe sâmbătă şi duminică.

Imagini cu aceste blindate au fost difuzate luni de Televiziunea de stat sârbă (RTS) , precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 km de graniţa cu Kosovo.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a spus despre acţiunile Belgradului că sunt „manevre militare teatrale”, declarându-se convins că „dialogul este singura soluţie”.

Provincia Kosovo vecină este acuzată de Serbia de „provocări” după desfăşurarea recentă a forţelor speciale ale acestuia în apropierea a două posturi de frontieră din nordul Kosovo, Jarinje şi Brnjak. Sârbii sunt majoritari în nord şi refuză autoritatea guvernului de la Pristina.

Această desfăşurare a trupelor, care a provocat furia sârbilor, a urmat după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe şi de a le înlocui cu plăci kosovare temporare, o „măsură de reciprocitate”, afirmă Pristina, conform agerpres.ro.

Sute de sârbi au protestat de atunci împotriva acestei decizii şi au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar cu albanezi, sunt desemnate drept „pasaje administrative” de Belgrad, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Ultima oră
Pe aceeași temă