„Eu sunt Tinereศe!“, se aude de departe o voce de femeie. Muncitorii dau din umeri nedumeriศi ศi îศi continuฤ treaba. Femeia coboarฤ din maศina opritฤ pe mijlocul drumului ศi se apropie de lucrฤtori ca sฤ-i lฤmureascฤ. „Aceastฤ statuie mฤ reprezintฤ. Eu sunt muza sculptoriศei Gabriela Manole-Adoc. Eu sunt modelul dupฤ care a fost realizatฤ statuia «Tinereศe». Mฤ numesc Diana Nicolae Budu“.
În anul 1975, sculptoriศa românฤ Gabriela Manole-Adoc a realizat o lucrare monumentalฤ inspiratฤ de o copilฤ de numai 8 ani, fiica unor prieteni de familie. Atât de dragฤ i-a fost micuศa, încât a decis sฤ facฤ o statuie dupฤ chipul ei. Doar cฤ artista a decis sฤ o sculpteze aศa cum îศi imagina ea cฤ o sฤ arate fetiศa la 16 ani.
Am întâlnit-o pe Diana Nicolae Budu, modelul dupฤ care a fost realizatฤ statuia „Tinereศe“, pe bulevardul Alexandru Obregia, în locul în care monumentul a fost amplasat zilele trecute. Mai bine zis ea ne-a întâlnit pe noi. La începutul acestei sฤptฤmâni pe o cฤldurฤ toridฤ, în capฤtul bulevardului Alexandru Obregia intersecศie cu strada Turnu Mฤgurele, din sectorul 4 al Capitalei, angajaศii S.C. ADP S4 lucrau la amplasarea pe soclu a statuii „Tinereศe“, proaspฤt restauratฤ, un simbol al cartierului Berceni.
Când, deodatฤ, o maศinฤ albฤ se opreศte ศi din ea coboarฤ, foarte bucuroasฤ, o femeie trecutฤ de prima tinereศe: „Eu sunt «Tinereศe»!“, îศi începe pledoaria, doamna îmbrฤcatฤ într-o rochie roศie înfloratฤ ศi cu un sacou negru. Oamenii care lucrau la monument nu prea ศtiau cum sฤ reacศioneze, însฤ a durat câteva secunde pânฤ când toศi au înศeles pe cine aveau în faศฤ.
„Sunt muza sculptoriศei Gabriela Manole-Adoc. Statuia «Tinereศe» a fost realizatฤ dupฤ chipul meu. Eu sunt aici, doar cฤ în urmฤ cu foarte mulศi ani. Ideea i-a venit în momentul în care ne tot vizitam, eu eram o copilฤ de 8 ani ศi aveam pฤrul prins în codiศe. Atunci a decis sฤ-i fiu model pentru sculptura respectivฤ, însฤ ศi-a imaginat cam cum o sฤ arฤt eu la vârsta de 16 ani ศi s-a apucat de treabฤ. Aศa a luat viaศฤ statuia «Tinereศe». ศtiศi de ce are mâna stângฤ ridicatฤ în sus? Pentru cฤ stânga este simbolul de integritate femininฤ“, a declarat Diana Nicolae Budu, acum în vârstฤ de 52 de ani, profesor universitar de ciberneticฤ la Academia de Studii Economice din Bucureศti, ศi nepoata generalului Toma Nicolae, fฤuritorul Monumentului Eroilor de la Pฤuliศ.
În urmฤ cu câteva luni, statuia a fost ridicatฤ de pe bulevardul Alexandru Obregia de reprezentanศii primฤriei sectorului 4 datoritฤ lucrฤrilor de modernizare a acestei artere, iar dupฤ finalizarea acestora, „Tinereศe“ a fost reamplasatฤ tot pe acest bulevard.
„În urma lucrฤrilor pe care le-am desfฤศurat pe bulevardul Alexandru Obregia, a fost necesarฤ mutarea -statuii «Tinereศe», iar în acest timp a fost recondiศionatฤ de colegii de la S.C. ADP S4. Însฤ, aศa cum am promis încฤ de la început, lucrarea realizatฤ de sculptoriศa românฤ Gabriela Manole-Adoc, în anul 1975, a fost reamplasatฤ pe ace-laศi bulevard. Este un simbol pentru sectorul nostru“, a declarat Daniel Bฤluศฤ, primarul sectorului 4.
Aceasta susศine cฤ numele statuii ar fi trebuit sฤ-i poarte numele, Diana, însฤ comuniศtii s-au opus, astfel cฤ artista a trebuit sฤ-i gฤseas-cฤ un alt nume. Pentru cฤ era foarte apropiatฤ de zona militarฤ, iar primele blocuri ale Armatei au fost ridicate în Berceni, zona IMGB ศi pentru cฤ în zonฤ veniserฤ foarte mulศi tineri i-a pus numele „Tinereศe“.
Statuia „Tinereศe“ realizatฤ de Gabriela Manole-Adoc a prins „viaศฤ“ într-un atelier de pe strada Pitar Moศ, însฤ sculptoriศa românฤ lucra de multe ori ศi în curtea bisericii Adormirea Maicii Domnului de pe aceeaศi stradฤ. Îศi iubea locul natal ศi oraศul copilฤriei, fiind nฤscutฤ în comuna Pleศani, judeศul Botoศani, dar a avut ศi o dorinศฤ extrem de mare neîmplinitฤ. Potrivit Dianei Nicolae Budu, artista ศi-a dorit o fiicฤ, însฤ pe lume a venit un bฤiat, Andrei Adoc. Cu toate acestea, Diana a fost cea care i-a insuflat ศi potenศat dragostea maternฤ. Se oglindea în muzฤ când avea nevoie de iubire sub toate aspectele ศi valenศele ei de mamฤ -creatoare.
„Aproape toatฤ viaศa ei am fฤcut-o sฤ zâmbeascฤ, sฤ fie veselฤ ศi sฤ aibฤ prin mine comunicarea cu Dumnezeu, care a revelat-o în toate momentele de creaศie. Asta îmi destฤinuia. Era o femeie foarte puternicฤ contrar staturii ei mignione. Avea o tenacitate, cutezanศฤ, dârzenie ศi o stare de patriotism rar întâlnite. A murit împฤcatฤ cฤ eu sฤ îi duc spiritual mai departe prin cuvântul rostit ศi sฤdit în inimile celor care au dorit sฤ ศtie mai mult despre creaศia ศi frฤmântฤrile ei -artistice“, a mai adฤugat -Diana Budu.
Statuia Independenศei din Iaศi, cea mai importantฤ realizare
Gabriela Manole s-a nฤscut la data de 14 noiembrie 1926 în comuna Pleศani, judeศul Botoศani ศi a trฤit 76 de ani. A absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Iaศi în anul 1946 ศi apoi pe cele ale Institutului de Belle Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureศti în anul 1950, fiind elevฤ a -maeศtrilor Corneliu Baba, Constantin Baraschi ศiIon Irimescu. Sculptoriศa a debutat în arta monumentalฤ în anul 1966 cu lucrarea „Pescฤruศii“, construitฤ pe malul Lacului Herฤstrฤu, lângฤ una din intrฤrile în Parcul Herฤstrฤu. De asemenea, este ศi autoarea bustului istoricului -Nicolae Iorga amplasat în faศa Bisericii „Sf. Nicolae“ din Copoul Iaศilor. Printre lucrฤrile sale -realizate cea mai importantฤ ศi mai cunoscutฤ este Statuia Independenศei din Iaศi, amplasatฤ în piaศa cu acelaศi nume ศi dezvelitฤ în anul 1980.