25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalDemonstranți pro-ruși au vandalizat sediul Comisiei Europene din Bulgaria

Demonstranți pro-ruși au vandalizat sediul Comisiei Europene din Bulgaria

Sediul Comisiei Europene din Sofia, capitala Bulgariei, a fost vandalizat cu vopsea roșie, anunță presa din Bulgaria.

Incidentul s-a produs în ziua de duminică, 22 mai 2023, în contextul unei manifestații care s-a numit “Marșul pentru pace și neutralitate”. În Sofia au fost circa o mie de demonstranți. Ei au pornit de la Palatul Culturii, au traversat câteva bulevarde și au ajuns la sediile Președinției și Adunării Naționale. Acțiuni de protest similare, dar mai reduse numeric, s-au desfășurat în alte 39 de localități ale Bulgariei.

Una dintre cererile demonstranților a fost ca guvernul Bulgariei să oprească sprijinul pentru Ucraina. Unii participanți la mitingul de la Sofia s-au abătut de la traseul anunțat, ajungând la clădirea care adăpostește sediul Comisiei Europene și reprezentanța Parlamentului European. Ei au mânjit zidurile clădirii cu vopsea roșie. Autorii acestui act de vandalism ar fi simpatizanți ai partidului pro-rus Vazrazhdane, susține presa din Bulgaria.

Comisia Europeană este conducerea executivă a Uniunii Europene. Adversitatea unor bulgari față de instituțiile UE se manifestă în condițiile în care Bulgaria este membră UE. Mai mult, autoritățile de la Sofia insistă ca Bulgaria să adopte moneda Euro și să fie primită în Spațiul Schengen.

În calitate de țară membră a NATO și a UE, Bulgaria a adoptat sancțiuni contra Rusiei. De asemenea, Bulgaria ar fi livrat Ucrainei carburanți și muniție, pentru a-i servi în războiul contra Rusiei.

Pe de altă parte, din punct de vedere cultural și istoric, bulgarii au avut permanent o apropiere față de Rusia. De exemplu, bulgarii consideră și acum, ca și în perioada comunistă, că rușii sunt cei care le-au adus independența față de Imperiul Otoman.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă