17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalBulgaria își amintește că rușii au eliberat Sofia. Nu se spune nimic...

Bulgaria își amintește că rușii au eliberat Sofia. Nu se spune nimic despre românii care au murit la Plevna

O cunoscută agenție de presă din Bulgaria, Novinite, publică un documentar în care amintește că rușii au eliberat Sofia, capitala Bulgariei.

Trupele rusești i-au alungat pe turci din Sofia, iar apoi Sofia a devenit capitala Bulgariei.

Acest articol este publicat de agenția bulgară la data de 4 ianuarie 2023. Motivul publicării acestui text este, aparent, faptul că soldații ruși conduși de mareșalul Romeyko Gurko au intrat în Sofia la 4 ianuarie 1879, adică se împlinesc 145 de ani de la respectivul moment istoric.

Interesant este faptul că, în aceeași știre, se precizează că anterior fusese eliberat orașul Plevna, ceea ce a reprezentat o lovitură grea pentru turci. Jurnaliștii bulgari nu pomenesc nimic despre faptul că, pentru eliberarea Plevnei, au luptat și au murit ostași români. De altfel, victoria de la Plevna a finalizat Războiul de Independență al României. Ce-i drept, în războiul din anii 1877 – 1878, România a fost aliată cu Rusia, împotriva Imperiului Otoman. Războiul s-a terminat la 3 martie 1878, prin tratatul de la San Stefano, semnat între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist. Tratutul prevedea înființarea unui principat bulgar autonom față de Imperiul Otoman.

În prezent, data de 3 martie este Ziua Națională a Bulgariei.

În mod regulat, Bulgaria mulțumește Rusiei pe motiv că ar fi eliberat-o. Un alt moment de acest gen a fost în anul 2018. La acel moment, ca și acum, președintele Bulgariei era Rumen Radev. În 2018, Radev anunța că îl așteaptă pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Bulgaria, pentru a sărbători împreună eliberarea Bulgariei.

Rușii au eliberat Sofia doar după ce românii au eliberat Plevna

La Plevna, în anul 1877, comandantul suprem al trupelor românești și rusești a fost principele Carol I. De altfel, în prima noapte după cucerirea Plevnei, domnitorul chiar a dormit în cetate. Deși este favorabilă monarhiei, această informație a fost recunoscută într-o carte tipărită în România chiar în perioada comunistă, mai precis în anul 1980. Lucrarea s-a intitulat “România și renașterea bulgară” (autor Constantin N. Velichi) și a fost agreată de conducerea comunistă atât a României cât și a Bulgariei.

După victoria de la Plevna, Carol I a devenit primul rege al României.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...

Portul Constanța, victima perfectă a managementului defectuos al statului!

Portul Constanța se află în primele 20 de porturi europene ca volum de mărfuri manipulate, dar activitatea sa este ”afectată semnificativ de acțiunea/inacțiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă