37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSocialAdministratieDe la 1 septembrie pensionarii ce locuiesc în străinătate vor avea noi...

De la 1 septembrie pensionarii ce locuiesc în străinătate vor avea noi obligații

Începând cu 1 septembrie, pensionarii români care locuiesc în străinătate vor avea o nouă obligație legală: transmiterea certificatului de viață către casele teritoriale de pensii de două ori pe an. Aceasta cerință, prevăzută în noua lege a pensiilor, va trebui respectată semestrial, în lunile martie și septembrie, potrivit Realitatea Plus.

Ce trebuie să facă pensionarii de la 1 septembrie 2024


Certificatul de viață este un document esențial care confirmă că beneficiarul unei pensii stabilit în afara României este încă în viață. Începând cu toamna acestui an, pensionarii vor trebui să trimită acest document autorităților române până la 31 martie și 30 septembrie, în fiecare an.

Pentru ca certificatul de viață să fie valid, acesta trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale din țara de domiciliu sau reședință. Autoritățile pentru această certificare pot fi instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, sau notari publici din statul respectiv.

Conform noii legi, pensionarii care locuiesc în străinătate trebuie să trimită certificatul de viață din proprie inițiativă. Dacă aceștia nu respectă termenele de transmitere, respectiv 31 martie și 30 septembrie, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare.

Reluarea plății pensiei

În cazul în care certificatul de viață este prezentat după expirarea termenelor, plata pensiei va fi reluată de la data suspendării. Astfel, beneficiarii își vor putea recupera pensia, dar numai după ce transmit certificatul de viață conform cerințelor legale.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin emis marți, modelul certificatului de viață. Documentul poate fi consultat pe site-ul CNPP.

Această nouă măsură are scopul de a asigura că pensiile sunt plătite doar celor care sunt în viață, contribuind astfel la o mai bună gestionare a fondurilor de pensii.

Peste 300.000 de pensionari vor primi bani înapoi de la stat

Statul le va da banii înapoi românilor cu pensii de peste 4.000 de lei, asta, după ce, în anul 2022, li s-a reținut cotizația de 10% pentru sănătate.

Conform deciziei Curții Constituționale, se pare că reținerile respective nu respectă legea, așa că statul trebuie să le restituie banii. Guvernul va trebui să emită o ordonanță de urgență, iar cel mai probabil, asta se va întâmpla începând cu luna februarie, notează știrileprotv.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă