14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSocialDe ce majoritatea părinților au un copil favorit ?

De ce majoritatea părinților au un copil favorit ?

Deși poate fi incomod, mulți părinți care au doi sau mai mulți copii, au unul favorit. Poate fi asta un lucru rău ?

Joanna a știut că are un copil preferat din momentul în care s-a născut al doilea ei fiu. Mama din Kent, Regatul Unit, spune că își iubește ambii copii, dar copilul ei cel mai mic o „atrage” într-un mod în care primul ei născut nu o face, potrivit BBC.

Când primul copil al Joannei a fost născut, nu l-a putut să-l vadă timp de 24 de ore din cauza unei probleme de sănătate. Lipsa acestei perioade valoroase de legături a fost, crede ea, începutul unei preferințe de lungă durată pentru cel de-al doilea fiu al ei, cu care a putut să-și petreacă timp imediat după nașterea acestuia.

„Pentru a rezuma relațiile noastre: trebuie să fac o programare să vorbesc cu cel mai mare”, spune Joanna, al cărei nume complet este ascuns pentru a-și proteja copiii. „Pe cel mai mic, l-aș putea suna la 2 noaptea și ar fi condus kilometri până să mă întâlnească. Cel mai tânăr al meu este cel mai drăguț tip de pe planetă. Este grijuliu, generos, politicos și prietenos. Este genul de persoană care ar ajuta pe oricine.”

Deși s-a luptat cu sentimentele ei ani de zile, Joanna spune că acum se află într-un moment de acceptare.

Spre deosebire de Joanna, favoritismul majorității părinților este subtil și nu este discutat. A avea un copil preferat ar putea fi cel mai mare tabu al părintelui. Totuși, cercetările arată că majoritatea părinților au într-adevăr un copil favorit.

Copii faavoriți

„Nu toți părinții au un copil preferat, dar majoritatea au”, spune Jessica Griffin, profesor asociat de psihiatrie și pediatrie la Universitatea din Massachusetts, SUA. „Datele sugerează că mamele, în special, manifestă favoritism față de copiii care au valori similare cu ele și care se implică mai mult în familie.”

Indiferent de motiv, unele cercetări arată că mulți părinți au preferințe – indiferent dacă recunosc sau nu. Potrivit unui studiu, s-a demonstrat că până la 74% dintre mame și 70% dintre tați din Marea Britanie prezintă un tratament preferențial față de un copil.

Cu toate acestea, pentru majoritatea, subiectul rămâne interzis. În alte cercetări, când părinții au fost chestionați, doar 10% au recunoscut că au un copil preferat, ceea ce sugerează că pentru majoritatea mamelor și taților, sentimentele de favoritism rămân un secret de familie neatins.

Când părinții recunosc că au un copil preferat, cercetările sugerează că ordinea nașterii joacă un rol important în ceea ce îi favorizează. Patruzeci și trei la sută dintre părinții cu trei sau mai mulți copii preferă ultimul născut, o treime selectând copilul mijlociu și doar 19% înclinând spre cel mai mare.

Dr. Vijayeti Sinh este psiholog clinician la Spitalul Mount Sinai din New York. Ea spune că favoritismul față de cel mai mic copil are adesea de-a face cu abilitățile sociale și emoționale asociate cu ordinea nașterii.

„Părinții tind să favorizeze un copil care seamănă cel mai mult cu ei, care le amintește de ei înșiși sau reprezintă ceea ce ei consideră un succes al educației parentale”, spune ea. „Copiii mai mici sunt cel mai probabil să fi fost crescuți de un părinte care, în timp, câștigând experiență, este mai încrezător și mai priceput în creșterea lor.”

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă