8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCum se fură o țară cu impozite. Un tablou pictat de contabilul...

Cum se fură o țară cu impozite. Un tablou pictat de contabilul Radu Georgescu

Radu Georgescu, de la CFO Network, a făcut pe Facebook, un soi de rezumat al taxelor în plus pe care le vom plăti de la anul, care vor extrage o sumă uriașă, 20 de miliarde de lei, din mediul privat pentru a-i pune la îndemâna statului, unde li se va pierde urma..

Georgescu a scris pe Facebook că multi oameni l-au rugat sa le calculeze taxele pe care trebuie să le plăteasca începand cu 1 ianuarie 2024. Acesta a făcut un excel în care a integrat toate modificările fiscale din anul 2024, care permite calcularea taxelor pentru 2024 si 2023, pentru

  • angajati,
  • PFA-uri,
  • SRL-uri cu toate formele de impozitare: impozit pe venit 1%, impozit pe venit 3% sau impozit pe profit.
    Acesta poate fi downloadat de aici si trebuie completate doar celulele colorate în galben.

Mic rezumat al modificărilor fiscale din 2024

Aproximativ un milion de angajați vor avea salariul mai mic începand cu 1 ianuarie 2024.

Din cauza impozitării IT-iștilor și aplicării CASS pentru angajații din construcții și agricultură.

De asemenea, toți angajații care au tichete de masa vor plati CASS la valoarea acestora, deci angajatii vor avea salariul net mai mic cu aproximativ 70 lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Mai mult, aproximativ 300.000 de SRL-uri vor plăti în 2024 un impozit pe venit de 3 ori mai mare, din cauza faptului că se va mări impozitul de la 1% la 3% începând cu 1 ianuarie 2024.

Aproximativ 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari din ianuarie 2024, din cauza faptului că s-a mărit plafonul pentru plata CASS de la 2 salarii minime la 5 salarii minime, dar nu e exclus ca măcar o parte dintre ele să devină IMM-uri în căutarea unei impozitări mai blânde.

În plus, indirect, toți vom plăti mai multe taxe din cauză că au crescut taxele la bănci și la companiile care au cifra de afaceri peste 50 milioane de euro, iar aceste firme vor include noile taxe în prețuri.

Ca efect, probabilitatea de recesiune în 2024 este foarte mare. În plus, cu aceste creșteri de taxe, statul vrea sa ia din mediul privat 20 miliarde de lei/an, o suma foarte mare pentru economia României, atâta vreme cât la ultima criza financiară, în anul 2010, creșterea de taxe a luat din mediul privat doar 5 miliarde de lei.

Deci statul, începând cu 1 ianuarie 2024 va pretinde mai mulți bani de la oameni, iar ca efect vor fi disponibili mai puțini bani pentru oameni și mai puțini bani pentru consum, situație ce va afecta economia.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă