12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăȘtirile zileiCreștere spectaculoasă a popularității activelor NFT din showbiz

Creștere spectaculoasă a popularității activelor NFT din showbiz

Prețul mediu pentru un NFT la data de 5 aprilie a fost de aproximativ 1.256 dolari – în scădere față de peste 4.000 de dolari la sfârșitul lunii februarie, potrivit site-ului de cercetare de piață NonFungible.com.

Datele de la The Block, o altă firmă de cercetare criptografică, arată o scădere similară atât pentru prețuri, cât și pentru vânzările NFT.

NFT-urile sunt active bazate pe blockchain și care sunt unice prin design, ceea ce le asigură, spun susținătorii, valoarea. Proprietatea asupra unui NFT specific este înregistrată într-o rețea blockchain, registrele digitale care susțin criptomonede precum bitcoin.

NFT-urile au făcut obiectul unui val de investiții, alimentat de cultura pop, în ultimele câteva săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe dacă frenezia nu este o bulă de piață alimentată de comercianții bogați și mai tineri.

Un fișier JPEG al artistului digital Beeple s-a vândut recent cu 69 de milioane de dolari la Christie’s. NFT-urile au contribuit la creșterea prețului cartonașelor cu sportivi. Grupul de rock Kings of Leon și-a lansat cel mai recent album ca NFT.

Mania NFT a contribuit la creșterea valorii ethereum, criptomoneda a cărei rețea blockchain este utilizată pentru un număr mare de tranzacții NFT. Prețurile Ethereum au crescut cu peste 180% în acest an, peste majorarea prețului bitcoin.

Acțiunile companiilor de bunuri de colecție, cum ar fi producătorul de figurine Funko sau Hall of Fame Resort & Entertainment (care deține un sat tematic NFL în Canton, Ohio) au crescut, de asemenea, datorită parteneriatelor menite să dezvolte bunuri nefungibile.

Susținătorii NFT-urilor subliniază că fiecare bun este unic și nu poate fi reprodus, ceea ce îi conferă valoare.

Acest lucru poate fi adevărat, dar creșterea bruscă a valorii NFT-urilor și scăderea recentă a prețurilor amintește unele dintre bulele similare ale pieței, cum ar fi mania lalelelor din anii 1600, prăbușirea dot com din 2000 și acțiunile băncilor și prețurile locuințelor din 2008.

NFT-urile ar putea să reziste, dar s-ar putea să nu merite sumele uimitoare de bani pe care unii oameni le-au oferit în ultimele săptămâni.

Chiar și Beeple, alias Michael Joseph Winkelmann, a glumit cu Julia Chatterley de la CNN în martie că ar putea fi cel mai mare câștigător a ceea ce s-ar putea dovedi a fi o bulă NFT.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă