Economia României a înregistrat în 2024 o creștere de doar 0,9% din PIB, mult sub estimarea inițială a Guvernului, care prognozase un avans de 3,4%.
Diferența majoră a fost resimțită în bugetul public, unde cheltuielile angajate pe baza prognozei optimiste au contribuit la creșterea deficitului la un nivel record de 8,3% din PIB.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), economia României a crescut cu 0,7% în ultimul trimestru din 2024 față de aceeași perioadă din 2023 și cu 0,8% față de lunile de vară (august-septembrie).
Această evoluție modestă a fost influențată de reluarea creșterii inflației în a doua jumătate a anului, care a erodat din avansul economic.
INS precizează că „serie ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de variantele provizorii anterioare”. Astfel, creșterea economică trimestrială a fost revizuită după cum urmează:
- Trimestrul I 2024 vs. Trimestrul IV 2023: de la 99,6% la 99,7%
- Trimestrul III 2024 vs. Trimestrul II 2024: de la 100,0% la 100,1%.
Impactul asupra bugetului și cheltuielilor publice
Estimarea eronată a creșterii economice a dus la politici bugetare riscante, inclusiv majorări de 25% ale salariilor în sectorul public, finanțate prin împrumuturi.
Deoarece aceste creșteri salariale sunt incluse în calculul PIB-ului ca valoare adăugată, ele au contribuit la cifra finală, însă fără a reflecta o dezvoltare economică reală.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.