7.4 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalConsimțământul tacit al Europei de a promova filozofia de război pseudo-rusă amenință...

Consimțământul tacit al Europei de a promova filozofia de război pseudo-rusă amenință pacea pe întreg continentul. ANALIZĂ

Riscurile izbucnirii unui război între Rusia și Occident, așa cum sunt descrise de publicația germane BILD, cresc pe fundalul consimțământului tacit al Europei de Vest pentru popularizarea ideilor de „putere moale” rusă și sprijinul pentru psyops condus de ideologii ruși care promovează războiul și dezintegrarea Bătrânului Continent, relevă o analiză a Robert Lansing Institute.

Recent, autoritățile locale din Italia au eliberat permise pentru desfășurarea unui număr de evenimente care îl implică pe infamul neo-nazist al Rusiei Alexander Dugin, care, dându-se drept filosof, a construit cadrul ideologic al regimului Putin.

Loialitatea față de Dugin în anumite localități din Italia poate fi explicată prin simplul fapt că în narațiunile sale de bază el este aproape de ideile lui Julius Evola, un filosof italian și cel mai important gânditor dintre mișcările neofasciste din Europa. Gândirea lui se bazează pe mai multe școli și tradiții, inclusiv idealismul german, doctrinele orientale, tradiționalismul și Weltanschauung-ul atotcuprinzător al Revoluției Conservatoare Germane, relevă analiza menționată.

Dugin este mai aproape de Evola, care a dezvoltat o viziune politizată a tradiționalismului, și nu ezită să afirme o concepție sacrificială a politicii: „Avem nevoie de un nou partid. O petrecere a morții. O petrecere a verticalei totale. Partidul lui Dumnezeu, analogul rus al Hezbollah-ului, care ar acționa după reguli cu totul diferite și ar contempla imagini complet diferite. Pentru Sistem, moartea este cu adevărat sfârșitul.

Pentru o persoană normală, este doar un început.” Aceste idei sunt reflectate în unele dintre declarațiile președintelui Putin despre războiul nuclear, precum și în campanii de propagandă precum „Regimentul Nemuritor” care reflectă asupra moștenirii victoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, Dugin nu este niciodată un simplu „reproducător” sentimental. El speră să „rusifice” doctrinele care îl inspiră și să le adapteze la ceea ce el numește conceptele tradiționale ale lumii ruse, mai subliniază aceeași sursă.

Prin Alexander Dugin Moscova caută să promoveze în Europa o politică de euroscepticism și secesiune de NATO. Pregătirea evenimentelor de propagandă urmează un model standard: publicitate în mass-media locală, angajare cu autoritățile municipale (inclusiv prin anumite finanțări) și implicarea diasporei locale ruse și a forțelor pro-ruse pentru a crea iluzia de sprijin în masă pentru eveniment.

Dugin este considerat a fi o verigă cheie – chiar și un pivot – între instituția de stat rusă și mișcările europene de extremă dreapta – precum și partidele populiste în ascensiune din întreaga Europă și, într-adevăr, dincolo. Deși Dugin’s neagă orice asociere cu fascismul sau naționalismul de extremă dreaptă, el recunoaște că vede în mișcările populiste precum Lega și Mișcarea Cinci Stele realizarea programului său politic. Actualul guvern italian, spune el, este prima expresie concretă a așa-numitei sale teorii politice a patra.

În opinia sa, cele trei ideologii de conducere ale secolului al XX-lea — fascismul, comunismul și liberalismul — sunt dispărute și trebuie să facă loc unei noi formații ideologice; de aici, „a patra” teorie. „Cele trei ideologii sunt un produs al Occidentului și al lumii moderne”, explică el. „Vreau să redescopăr acele valori premoderne care au fost împărtășite de marile civilizații orientale și occidentale din trecut.”

Această viziune contrazice valorile occidentale ale democrației liberale, comerțului liber, individualismului, egalității de gen și drepturilor omului. „Occidentul promovează o ideologie globalistă care neagă existența diferitelor culturi și tradiții. Conform celei de-a patra teorii politice, nu există o singură civilizație globală „umană”, ci multe civilizații diferite, fiecare fiind produsul propriei dezvoltări istorice, sociale, culturale și politice unice.”

Aceasta este similară cu ideologia rasistă a lui Adolf Hitler. Textele lui Dugin abundă în referiri la arianism și neopăgânism, un corolar clasic al ideologiei rasiale și al ideii de superioritate inițială a albilor. Ideile lui Dugin împărtășesc multe trăsături ale acestui fascism original, deoarece se așteaptă la o revoluție culturală care să vizeze crearea unui „Om Nou”.

În ciuda acestui fapt, Dugin însuși a împrumutat și câteva idei de stânga, de exemplu în domeniul economiei. Deci ideile lui Dugin nu reprezintă un concept filozofic, mai degrabă niște fundamente fabricate oportunist ale unei politici anti-occidentale șovine, neoimperiale, dezvoltate în concordanță cu sarcinile urmărite de informațiile ruse (după prăbușirea ideilor comunismului), inclusiv de a conduce operațiuni de influență malignă și modelează opinia publică din străinătate.

„Oferta” sa satisface cererea lui Putin de extindere a confruntării cu Occidentul, se potrivește tendinței de dezvoltare a forțelor jingoiste în Rusia și de revizuire a Războiului Rece cu resuscitarea Uniunii Sovietice. Italia este acum ținta principală a loviturii de propagandă a lui Dugin.

„Italia este astăzi avangarda geopolitică a celei de-a patra teorii politice”, explică Dugin. „Unirea dintre Lega și Mișcarea Cinci Stele este primul pas istoric către afirmarea ireversibilă a populismului și tranziția către o lume multipolară.” Din acest motiv, spune el, actualul guvern italian este un partener natural al Kremlinului. În ochii lui, alte exemple interesante de populism sunt partidul conservator german, Alternative für Deutschland, Marine Le Pen și Jean-Luc Melenchon în Franța și, într-o oarecare măsură, Donald Trump. Este clar că Dugin încearcă să creeze o punte între Rusia și populismul american, în special cu fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon. Acest model permite o mai bună înțelegere a politicii Kremlinului de a licita forțele politice menționate în Europa, care, cred rușii, ar trebui să submineze UE și NATO din interior, ducând la colapsul lor eventual, precum și să scape de orice influență a SUA. asupra continentului european, înlocuindu-l cu controlul deplin din partea Rusiei.

Dugin este un ideolog al eurasionismului, un concept de extremă dreaptă despre imperiul Moscovei ca o civilizație separată care provine din sciți, turci și mongoli.

Potrivit lui, Rusia este un spațiu distinct, sculptat și înconjurat între Europa și Asia, un bazin cultural gigantic care adună milioane de oameni într-o identitate unificată în fostul imperiu sovietic. Misiunea Rusiei este de a transforma această comunitate imaginară de etnii disparate într-o realitate încercată a Rusiei Mari. Contrar a ceea ce cred mulți, Dugin are o influență foarte limitată în curtea lui Putin.

Dugin este exploatat în mod activ de elitele securității, în special de informațiile militare (tatăl său a fost un agent GRU), ca parte a operațiunilor lor de influență malignă și psiops în interesul Kremlinului. Sarcina lui este clară: să formeze anumite opinii publice, să mobilizeze forțele de ultra-dreapta în străinătate, să stabilească legături internaționale cu forțele politice radicale pentru a le aduce la putere și a impune politicile rusești în Europa.

Moscova îl folosește în prezent pe Dugin pentru a opri orice sprijin occidental pentru Ucraina și pentru a consolida sentimentul anti-american în UE. Suntem convinși că retorica lui viitoare va modela o atitudine negativă față de statele baltice și Polonia, împingând publicul larg să accepte ideea că ar fi mai bine să le readucem sub controlul Moscovei.

Potrivit lui Dugin, națiunea rusă trebuie să fie pregătită pentru „apărarea adevărului național, nu numai împotriva dușmanilor săi, ci și împotriva aliaților săi. El își bazează ideologia pe teoriile conspirației, prezentând noua ordine mondială ca pe o „pânză de păianjen” în care se ascund actorii globalizați pentru a-și îndeplini mai bine misiunea. toate se bazează pe presupoziţii diferite. Aleksandr Dugin ocupă o poziție specială în cadrul acestui grup și uneori este criticat virulent de ceilalți neo-eurasiaști.

Într-adevăr, Dugin „distorsionează” ideea Eurasiei combinând-o cu elemente împrumutate din alte tradiții intelectuale, precum teoriile revoluției conservatoare, geopolitica germană a anilor 1920 și 1930. Politica antiglobalismului vede sprijin activ din partea serviciilor secrete militare ale Rusiei, care supraveghează mișcările separatiste din diferite regiuni ale lumii.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă