6 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalConsiliul Uniunii Europene analizează situația Spațiului Schengen

Consiliul Uniunii Europene analizează situația Spațiului Schengen

Consiliul Uniunii Europene analizează situația Spațiului Schengen, într-o reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Reuniunea JAI se desfășoară în perioada 13 – 14 octombrie 2022. Temele legate de Afaceri Interne se discută în ziua de 14 octombrie.

“Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la starea generală a spațiului Schengen, cu un accent deosebit pe gestionarea frontierelor externe, și vor decide asupra unor acțiuni în acest domeniu. Acest schimb va avea loc pe baza unui barometru al Comisiei și a unei analize a riscurilor efectuate de Frontex. Discuțiile periodice privind starea spațiului Schengen urmăresc să asigure o mai bună coordonare generală la nivel ministerial a chestiunilor referitoare la spațiul Schengen. Începând din martie 2022, acest format este convocat cu ocazia fiecărei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Consiliul va fi invitat să aprobe concluzii privind ciclul multianual de politică strategică pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor (GEIF)”, anunță Consiliul UE.

La reuniunea JAI, România este reprezentată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Consiliul Uniunii Europene se reunește în perioada 13 – 14 octombrie

România are speranța să fie primită în Spațiul Schengen. O decizie favorabilă României s-ar putea lua în decembrie 2022 în Consiliul European. Ultima țară care se opune intrării României în Schengen este Olanda.

Premierul Mark Rute, în cea mai recentă declarație, a susținut că guvernul Olandei încă analizează situația. „România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a declarat premierul Rutte.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă